Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Tomas Eriksson (MP): ”Rent vatten är en avgörande framtidsfråga”

  Foto: Fredrik Hjerling

  Ta ett dopp mitt i stan, hoppa på en skärgårdsbåt eller drick ett glas vatten direkt ur kran. Det är vattnet som gör Stockholm unikt och det är också en strategisk resurs som skapar jobb och utveckling i regionen.

  Det finns beräkningar som visar att bara Mälaren tillför en samhällsnytta värd mer än 100 miljarder om året. Det är något att uppmärksamma på den internationella vattendagen nu på söndag.

  Att vi kan dricka direkt från kranen är något miljontals stockholmare kan tacka Mälaren för. Det är lyxigt, men gör det samtidigt till en ganska sårbar resurs. Ett fartyg lastat med diesel som går på grund i Mälaren skulle till exempel kunna vara ödesdigert.

  Det här är ett problem som växer i takt med att vår region gör det.

  För att säkra tillgången till rent vatten skulle vi behöva fler reservvattentäkter och inrätta fler vattenskyddsområden. Vi måste helt enkelt sprida riskerna och bli försiktigare med det vi har.

  Därför kommer Miljöpartiet i Stockholms läns landsting att som en av de viktigaste frågorna i den kommande regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen driva skyddet av våra vattentäkter. För tyvärr så ser vi att Stockholms län har flest övergödda kustområden, sjöar och vattendrag i landet. Och arbetet med att stoppa övergödningen i regionen går för långsamt.

  Vatten är livgivande, men i klimatförändringarnas spår kan det också orsaka förödelse och slå ut viktiga samhällsfunktioner. Det kan handla om allt från kollektivtrafik till annan viktig infrastruktur.

  Risken för översvämningar i Mälaren är i dag betydande och den kommer att öka i takt med att regnmängderna ökar. Det här ställer nya krav på vår infrastruktur och hur nära vatten vi bygger. De nya förutsättningarna och den växande staden gör också att vi behöver se över våra reningsverk som riskerar att slå i sitt kapacitetstak och då kan orenat vatten rinner ut i våra vattendrag.

  Det här är en ödesfråga som berör alla i regionen, från Norrtälje i norr till Nynäshamn i söder. Vattnet känner inga gränser och ska vi skapa ett robust samhälle och säkra vattentillgången måste vi ta ett helhetsgrepp på frågan. Det är svårt i dag när ansvaret är uppdelat på kommuner, myndigheter och bolag.

  För Miljöpartiet är vatten och hur vi säkrar tillgången på rent vatten för kommande generationer en avgörande framtidsfråga som det är bråttom att ta tag i. Den kommande regionala utvecklingsplanen tar sikte på hur Stockholm ska utvecklas fram till 2050. För oss är det en självklarhet att man även då ska kunna ta ett dopp mitt i stan, hoppa på en skärgårdsbåt och dricka rent vatten ur kranen.

  Tomas Eriksson, gruppledare Miljöpartiet Stockholms läns landsting

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra