Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Yelis Milsten, Sweden Energy Building Systems: Klockan klämtar och den är redan fem över tolv

  Jag ställer mig frågan varför det ter sig oerhört svårt att få fram innovativa lösningar på marknaden trots att efterfrågan är väldigt stor. Dock handlar det inte bara om en stor efterfrågan, det handlar även om att ”klockan klämtar och den är redan fem över tolv”. Tiden är knapp ochdet pratas till höger och vänster om att vi måste energieffektivisera och därmed hitta lösningar som anses vara de mest miljövänliga. Trots denna vetskap men också trots den kunskap som i allmänhet florerar finner man svårigheter att få in innovativa lösningar på marknaden, även om de innehar alla de egenskaper och funktioner som efterfrågas. Ibland kan det kännas som om debatten, informationen och kunskapen endast lägger sig på ytan och så länge informationen och kunskapen flyter omkring utan att dyka djupare ner fortsätter hotet – tiden blir mera knapp – än vad den i vanliga fall ALLTID är.

  När vi hör ordet ventilation tänker den ”vanliga människan” att det är något vi behöver i våra bostäder för att ventilera den luft vi andas in, luften som vi tror alltid finns. Luften och den ventilation vi har i våra bostäder är oftast något vi bara tar för givet – att det fungerar – utan att vi behöver tänka eller kanske eventuellt göra någonting åt det. Många människor vaknar t.ex. med huvudvärk och konstaterar det faktum att man har huvudvärk igen. Vi reflekterar kanske inte ens över att det kan ha med dålig ventilation att göra. Likaså när det väl kommer på tal att återkommande huvudvärk t. ex kan bero på dålig ventilation stannar det oftast där som ett konstaterande. Den ”vanliga människan” saknar kunskap och information om vad man kan göra åt det samt tänker man direkt på eventuella kostnader vilket gör att man väldigt säkert viftar bort det och sopar det under mattan. Dock finns det de som dagligen arbetar med innovativa lösningar för att förbättra ventilationen i våra bostäder samt även andra yrkesgrupper som ständigt kommer i kontakt med dessa frågor och som har kunskapen om hur mycket, dålig ventilation både påverkar vår allmänna hälsa, men också hur viktigt det är att få fram de mest miljövänliga lösningarna. Bra ventilation främjar även bostädernas hållbarhet och i det stora hela ger – effektiva, energisnåla ventilationslösningar – en bättre miljö överlag. Allt går hand i hand. Vi tänker oftast på ventilationssystem med stora kanaldragningar men idag tack vare forskning finns innovativa lösningar där detta inte behövs vilket självklart är ETT steg åt en mera miljövänlig riktning. Många vet eller tänker inte på hur mycket energi som förbrukas från tillverkningen till installeringen samt desto större och komplicerade system, desto fler transporter vilket innebär högre halter utsläpp. En annan viktig fråga: vad händer sen när man skall skrota systemen; är det återvinningsbart? Hur mycket plats tar det på jordens yta när det skall skrotas? Det finns många frågor och många komplicerade svar. Därför är det viktigt att hitta enkla system som inte kräver för mycket från dag ett. Frågorna och svaren är individuella, men varje individuellt val bidrar till det kollektiva resultatet och därför är det viktigt att som individ vara tillräckligt informerad för att kunna välja rätt för allas skull.

  En bra ventilation ska kontinuerligt kunna föra bort luftföroreningar oberoende av belastning, väder, årstid och temperatur. I bostäder med dålig och ineffektiv ventilation blir de föroreningar som bildas, kvar inomhus. Därför är det viktigt att man sprider information och delar med sig av sin kunskap för det är många faktorer som spelar in för att man skall erhålla optimal ventilation, men som tidigare nämnts, det är även de miljövänliga aspekterna som bör beaktas och som enskild individ kan detta inte vara lätt, därför skulle det behövas tydligare regler på statlig nivå som säkerställer vår framtid. Reglerna är anpassade efter gamla system och inte anpassad efter den nya tekniken med behovsstyrd ventilation.

  Klimathotet är en realitet som inte tas på största allvar. Jag tror det är ett begrepp som känns avlägset – den vanliga människan kan inte greppa innebörden av begreppet – precis som allvarliga sjukdomar och tragedier av alla dess slag, tror vi att det inte drabbar oss. Varje dag går vi till våra jobb utan att reflektera kring de saker vi inte ser. Vi vet att hotet existerar men vardagen fortsätter som om verkligheten vore en annan. Dock måste man börja någonstans och mitt jobb är att informera om hur viktigt det är med bra ventilation. Vidare är vårt ansvar som människor att dela med oss av vår kunskap, men vårt allra största ansvar är att vårda vår moder jord och oss själva.

  Det handlar om husens hälsa och hållbarhet, om människans hälsa och hållbarhet samt miljöns hälsa och hållbarhet.

  Yelis Milsten
  Sweden Energy Building Systems

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.