Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Supermiljöbloggen rättar

  Foto: Anders Hellberg

  Felaktigheter, bland annat från alliansens partiledare.
  Det händer då och då att Supermiljöbloggen får mejl från läsare som ramlat på en uppgift i någon tidning, något radio- eller TV-program och som undrar: ”Stämmer verkligen det här?”.
  Supermiljöbloggen tycker det är kul med uppmärksamma läsare, så därför vill vi ge några exempel på hur fel det kan bli.
  ***

  Sverige har högst andel förnybar energi i världen (…).

  Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) lyfte fram detta för några veckor sedan i en debattartikel i Sydsvenskan.
  Eftersom regeringen haft som vana att beskriva den svenska klimat- och energipolitiken som ”världens mest ambitiösa” – något tidningen Miljöaktuellt dock kunde visa var miljöministerns egen ”samlade bedömning” av läget – så kollade Supermiljöbloggen påstående ovan med Energimyndigheten. I ett diplomatiskt svar förklarar Energimyndigheten att man inte behöver gå längre än till Norge för att hitta ett land som har högre andel förnybar energi än Sverige.
  Efter att ha mejlat med både Sydsvenskan och med Fredrik Reinfeldts pressekreterare är det dock oklart vem som bär ansvaret för felet. En rättelse i tidningen har samtidigt publicerats. Korrekt är att Sverige har högst andel förnybar energi i EU, något Supermiljöbloggen rapporterat om flera gånger, bland annat här.
  ***

  I dag kommer 6,6 procent av energiproduktionen från förnybara källor. 38 procent kommer från kärnkraft.

  Lena Mellin skrev nu i veckan en krönika i Aftonbladet där hon råkar blanda ihop både energi med el, och förnybart med vindkraft. Även en viss hopblandning mellan 2012 och 2013 års statistik verkar ha skett.
  Något svar från Mellin kom inte efter att felen påtalats i ett mejl, men sett till all energianvändning står förnybart i Sverige för 51 procent, något regeringen kunde meddela i december. Och tittar man på de senaste siffrorna för den svenska elproduktionen, så står enbart vindkraften för de knappt sju procenten, samtidigt som kärnkraften står för knappt 43 procent, detta enligt Energimyndighetens statistik för år 2013.
  ***

  På de 24 år som förflutit sedan 1990 har växthusgasutsläppen ökat varje år.
        Hela den ökningen ska nu rullas tillbaka, samt dessutom minskas med 40 procent – på 16 år!

  I Gefle Dagblad skrev ledarskribenten David Nyström för några dagar sedan en artikel där han redogör för utvecklingen i EU vad gäller utsläpp av växthusgaser, utsläpp som han menar har ökat varje år sedan 1990. Det Nyström missar är dock att EU mellan 1990 och 2012, enligt EU-kommissionen, i stället har minskat sina utsläpp med 18 procent.
  Samtidigt skriver Nyström i samma ledare:

  Journalister med naturvetenskaplig/teknisk kompetens är en bristvara.
       Detta gäller även flera andra specialområden. Journalistik är i grunden en samhällsvetenskap, men många journalister skulle behöva en kompletterande examen på högskolenivå även inom ett fackområde.
       (…) Djupt olyckligt är att detta drabbar rapportering och granskning av den för mänskligheten livsavgörande klimatpolitiken, där politisk desinformation kan få följden att klimatengagerade väljare röstar fram en klimatpolitik som låter förträfflig men är fördärvlig.

  I ett mejlsvar förklarar Nyström att det inte var någon ”lyckad formulering” kring utsläppen, och att han syftade på de enskilda EU-länder som ökat sina utsläpp. En rättelse är också gjord.
   
  ***
  Självklart gör vi på Supermiljöbloggen också fel ibland. Vi blir glada när våra läsare uppmärksammar oss på detta, så att vi kan rätta till felen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.