Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Vegansk semla nära vinst – då ställde Arla in tävlingen

  Varje år genomför Arla en tävling där Sveriges bästa semla koras. I år toppades listan länge av en vegansk semla från bageriet Open New Doors i Mjölby.

  Men bara en vecka innan tävlingens slutdatum stoppade Arla omröstningen, rapporterar Sveriges Radio. Istället kommer Arla köpa erbjuda sig köpa semlor från alla bagerier som låg topp 100 när listan stängdes, för att sedan donera dessa till äldreboenden och vårdavdelningar. Kritiker menar att beslutet beror på att den växtbaserade semlan ledde tävlingen.

  Att vegansemlan låg etta har inte påverkat beslutet att ställa in, enligt mejerijätten själva. Men det har sedan visat sig att alla hundra bagerier inte kommer få ta del av belöningen – semlor utan ”riktig” mjölk inkluderas inte i Arlas ändrade regler.

  Jag tycker inte det är konstigt överhuvudtaget, vi mångdubblar prispotten. Och att en semla ska innehålla grädde är för oss helt naturligt, säger Erik Bratthall, presschef på Arla till Sveriges Radio.

  SMB har tidigare rapporterat om hur Arla konsekvent motarbetar veganska mejerivaror, trots att veganska produkter ofta är bättre för miljö och klimat än den animaliska diton. 2019 konstaterade Konsumentverket att företagets reklam för ”klimatneutral” mjölk var vilseledande.

  Nu fortsätter mejerijätten alltså fälla tårar över spilld mjölk. Eller ja, spilld marknadsföring.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!