Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Kommentar

  Vad händer med Kardashian och Wahlgrens överdådiga pynt när julen städas ut?

  Idag är det tjugondag knut och julen ska traditionsenligt städas ut. För de flesta som firar jul betyder det att stoppa ned några ljusstakar i en låda i källaren. Men sedan finns det ju andra, som exempelvis Kim Kardashian, som har julpyntat till den grad att det behövs fraktcontainers för att få undan allt.

  December är månaden där västvärldens groteska överkonsumtion syns som mest. Köerna ringlar sig långa, pappersåtervinningar är proppfyllda redan på juldagen, och trots årets tuffa ekonomiska läge köpte svenskarna julklappar för 21,5 miljarder kronor. Det är en ohållbar livsstil som bidragit till att världen hamnat i en ekologisk kris.

  En gnutta hopp finns dock i att vi inte alla firar jul som Kim Kardashian, för då hade det väl knappt funnits ett enda träd kvar på denna jord. På Instagram visar hon upp sitt hus som julpyntats mer ambitiöst än Disneyland. Det är fejksnö i den mängd att hon kan åka pulka med Paris Hilton, betydligt fler ljusslingor än vad en svensk småstadskommun investerar i, och mängder av julgranar både inomhus och utomhus. Jag försöker räkna antalet julgranar men det är omöjligt, över hundra stycken kommer jag upp i.

  Det är de rika som är värst för klimatet. Den rikaste procenten släpper ut lika mycket koldioxid som två tredjedelar av världens befolkning. Samtidigt är det världens fattigaste som får ta den största smällen och drabbas allra hårdast när klimatförändringen accelererar. Den här ohållbara livsstilen bör diskuteras och kritiseras, men i stället möts Kardashians julpynt av miljoner med gillamarkeringar.

  Även i Sverige är de rika de stora bovarna, landets rikaste tio procent släpper ut lika mycket som de fattigaste 39 procenten. Och även här kan man kolla på influensers julpynt om man har lust. Exempelvis när Pernilla Wahlgren visar upp sin lyxvilla som en stylist pyntat med bland annat isbjörnar, renar och granar. Lång ifrån Kardashian-nivå, men också långt ifrån ett vanligt hushåll.

  Miljöministern Romina Pourmokhtari sa i en intervju med Dagens Industri att om alla levde som Bianca Ingrosso skulle ministerns jobb vara väldigt svårt. Ett uttalande som stack i mångas ögon, då ministern själv har makten att införa styrmedel för konsumtion samt har ansvaret för att minska Sveriges utsläpp – vilka nu väntas öka.

  Pernilla Wahlgren besvarade miljöministerns uttalande på Instagram med: ”En minister i regeringen som lägger skuld på en ensam individ. När blev Bianca ansvarig för miljö och klimatfrågan….?!!”

  Miljöministern har dock aldrig lagt hela skulden på Bianca. Utan kritiken handlar ju om den stora konsumtion som vissa influensers har, samtidigt som de lever på att försöka att få människor att konsumera ännu mer. Det är självklart att miljöministerns jobb hade varit i princip omöjligt om alla levde så.

  Världens alla problem skulle så klart inte lösas av att Kardashians och Wahlgrens slutar att julpynta. Men när de väljer att öppet visa upp sin livsstil gör de sig också till en symbol för de rikas hänsynslösa konsumtion.

  Fakta kvarstår, om vi ska klara av miljö- och klimatkrisen behöver samhället ställa om och utsläppen bli noll. Då är det de som släpper ut mest som också kan minska sina utsläpp allra mest, det är där de stora förändringarna kan ske, och det gäller både på individnivå och nationell nivå.

  Det är alltså både de individerna med stora ekologiska fotavtryck på jorden som måste förändra sin livsstil allra mest. Det är också de länder med höga utsläpp som måste minska sina utsläpp mest. Svårare än så är det inte.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.