Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Allt fler storföretag ansluter sig till cirkulär ekonomi

  Foto: böhringer friedrich

  H&M lanserar vision om att bli cirkulära. Och de är inte ensamma bland klädföretag om att återanvända och återvinna.
  H&M meddelade i början av april att de har som mål att till 2030 endast använda återvunnet eller annat hållbart material i sina produkter. Detta innebär att H&M måste öka takten. Idag är 26 procent av materialet återvunnet eller på annat sätt hållbart producerat.
  Detta är en stor förändring. Per Grankvist, författare som skrivit om bland annat företag och hållbarhet, skriver på sin blogg:

  I efterhand är det nog den 4:e april, dagen när en av världens största klädföretag deklarerade att deras nya strategi innebär att de ska vara en förebild inom den cirkulära ekonomin, som kommer anges som tidpunkten för den ekonomiska revolutionen, ett nytt sätt att tänka kring ekonomi som ligger till grund för H&M-gruppens nya strategi som i praktiken innebär ett helt nytt sätt att tillverka och konsumera mode.

  H&M är inte ensamma inom kläd/textil-industrin om att arbeta med återvinning eller cirkulär ekonomi. Reebok presenterade nyligen planer på att skapa världens första sko som är gjort av bara biologiskt material och komposterbar. Istället för vanlig plast ska majs-baserat material användas och även bomull.
  Även Nike arbetar med återvinning och har som mål att införa cirkulär design. Enligt Nike själva innehåller 71 procent av deras skor återvunnet material. Det säger dock inget om hur mycket av skon som innehåller återvunnet material.
  Även utanför klädindustrin har det nyligen tagits steg mot en mer cirkulär ekonomi. Apple meddelade att de har som mål att deras produkter enbart ska bestå av förnybart eller återvunnet material.
  De har börjat arbetet med att kartlägga 44 olika material som används i deras produkter. Apple har dock inte satt något årtal för sitt mål. Aktuellt Hållbarhet har skrivit mer om detta.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  FAKTARUTA: VAD ÄR CIRKULÄR EKONOMI
  Enligt en statlig utredning som kom i mars så är cirkulär ekonomi ”ett kretslopp av material, produkter och tjänster där vi gör mer med mindre” och det nås genom att i så hög grad som möjligt ”återanvända, reparera, återvinna, uppgradera, hyra och dela.”
  Den statliga utredningen har föreslagit flera åtgärder för en mer cirkulär ekonomi. Bland dessa åtgärder finns: göra det lättare för hushållen att förebygga avfall, öka tillgängligeten till bilpooler och skatterabatt för hyr-, begagnat- och reparationstjänster.
  Däremot menar exempelvis Konjukturinstitutet att det är fel att politiken fokuserar på att öka den cirkulära ekonomin. ”Det finns inget egenvärde i att öka cirkulation och återvinning utan politiken bör fokusera på de miljö- och hälsoproblem som resursuttag, produktion och konsumtion ger upphov till.”, skriver de på DN Debatt. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.