Årets mest lästa nyheter 2021

Skogskamp, Östersjön, kyliga elbilar och nya ministrar. Här listar vi SMB-artiklarna som lästes flest gånger ifjol!
1. Sveaskogs VD tvingas avgå
I början av året sparkades Hannele Arvonen med omedelbar verkan från posten som VD för statliga Sveaskog. Detta efter att det statliga skogsbolaget under flera år fått svidande kritik för bristande miljöhänsyn.
2. Östersjön – vårt hotade hav
Östersjön är ett alldeles unikt hav som präglas starkt av föroreningar, övergödning, klimatförändringar och överfiske.
3. En miljöminister utan miljöerfarenhet – därför blev det så och detta betyder det
De senaste klimat- och miljöministrarna har alla haft gedigen erfarenhet av sakfrågorna innan de tillträtt. Med bara nio månader till valet bröts den traditionen. Annika Strandhäll är en tung socialdemokrat och erfaren politiker, men inom helt andra områden. Varför gör statsminister Andersson så? Debattören Mattias Goldmann presenterar fem skäl.
4. 22 nyheter som borde fått större uppmärksamhet
Vissa avslöjanden och skandaler är tillräckligt stora för att folkliga protester ska starta, makthavare avgå och domar fällas. Trots det händer det allt för sällan att livsavgörande och livsförgörande miljönyheter får den uppmärksamhet de förtjänar. Här listas nyheter från ifjol som borde väckt större debatt.
5. Bilar – skiftet från förbränningsmotor till eldrift
Övergången från bilar med förbränningsmotor till bilar som drivs på full eldrift pågår. Elbilarna blir allt fler, men när sker egentligen skiftet från fossilt till förnybart? SMB har undersökt när elbilar tros ta över bilmarknaden i Sverige, hur kostnadsläget ser ut och hur miljövänliga elbilarna egentligen är.
6. Eldrivna fordon i vinterkylan – hur problematiskt är det?
Elbilar som fastnat på vägarna på grund av kyla har skapat en del rubriker de senaste månaderna. SMB:s genomgång visar att elbilar i kyla framställs som ett mycket större problem än det faktiskt är.
7. Seger för havet – trålgränsen flyttas ut
Goda nyheter för den allvarligt hotade sillen och strömmingen! Riksdagens miljö- och jordbruksutskott vill på prov flytta ut gränsen för fisketrålare i Östersjön.
8. Landsbygden förväntas försörja Sverige med förnybar energi – utan betalning
I Norge är de rikaste kommunerna de som producerar mest förnybar energi, i Sverige får kommuner som producerar förnybar energi ingenting för det. Hur kan det vara så? Sverige måste börja uppvärdera glesbygdens uppoffringar och bidrag till klimatomställningen, skriver SMB:s skribent Olivia Larsson i en ledare.
9. Cementa tappar tillstånd – grundvattnet hotas
Landets största cementtillverkare fick nej till utökad utvinning av kalksten i gotländska Slite efter att mark- och miljööverdomstolen bedömt att bolaget slarvat med att utreda miljökonsekvenserna.
10. Norge klimatsatsar – åtta lärdomar för Sverige
Norska regeringen har nu presenterat sin klimatplan för 2021–2030. Här finns mycket att inspireras av för det fortsatta klimatarbetet – men också en fortsatt otydlighet om oljan.
Vi vill passa på att rikta ett stort TACK till er läsare för alla bra nyhetstips och intressanta diskussioner under året! Utan er, inget SMB. Tveka inte att kontakta oss om du har önskemål eller funderingar – vi blir jätteglada för all input!

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till