Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Åsa Romson och Lena Ek i supermiljöbråk

  Foto: Regeringen / Riksdagen

  Konflikt kring hur Sveriges klimatarbete går.

  I onsdags skrev Lena Ek, som är miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet och före detta miljöminister, en debattartikel i tidningen Metro. Där går hon till hård attack mot nuvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

  Lena Ek skriver bland annat:

  Att döma av vårens aviserade propositioner finns det skäl att höja på ögonbrynen. Miljö- och klimatfrågorna lyser nämligen med sin frånvaro i regeringspolitiken.

  (…) När vår generations barn och barnbarn i framtiden ska betala notan för bristande miljöpolitik så är det till dagens rödgröna regering man kommer vända sig och säga: Ni fick rapporterna och såg väderkatastroferna bli fler och värre – så vad gjorde ni?

  Kritiken fortsatte i går morse när Lena Ek och Åsa Romson möttes i Aftonbladet Morgon. Här kontrade dock Åsa Romson, genom att lägga en stor del av ansvaret på Lena Ek och Alliansen:

  – Den första budget som den här regeringen la var oerhört kraftfull. Det var över fyra miljarder i investeringar över tidigare ram när det gällde klimat och miljö. Jag är ledsen att merparten av det röstades ner av allianspartierna. Det betyder att vi får fördröjningar i just de här satsningarna som vi behöver.

  I en kort replik i Metro påpekar Åsa Romson att det trots allt ändå skett en hel del satsningar på klimatområdet sedan den nya regeringen tillträdde:

  Sverige ska vara en föregångare, ta ansvar på hemmaplan och visa andra att förändring är möjlig och nödvändig. Till skillnad från den gamla regeringen väljer vi nu att kassera Sveriges överskott av utsläppsrätter för att bevara minskade utsläpp. Regeringen ger också ett bidrag på fyra miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond vilket fått andra länder att också bidra solidariskt till det globala klimatarbetet.

  Under debatten hos Aftonbladet tog Lena Ek flera gånger upp frågan om Vattenfall och dess fossila verksamhet i Tyskland. Hon nämnde bland annat hur Miljöpartiets andra språkrör Gustav Fridolin under valrörelsen ofta kunde ses med en kolbit i handen när han kritiserade alliansregeringens miljöpolitik, men att Vattenfall nu – med Gustav Fridolins parti i regeringsställning – så sent som i förra veckan kunde starta upp ett helt nytt kolkraftverk i Tyskland.

  Lena Ek tog även upp frågan om Vattenfalls planerade försäljning av hela sin brunkolsverksamhet i landet.

  – Har inte miljöministern någon åsikt om vad som händer i det här fallet, och om de två potentiella köparna. Det är två bolag som överhuvudtaget inte har gjort någonting för miljön och som är riktiga extrema miljöbovar. Jag har inte hört någonting från miljöministern om de här frågorna. Jag tycker det är väldigt konstigt.

  På det svarade Åsa Romson bland annat:

  – Jag tycker det är viktiga besked från Vattenfall att man nu har en inriktning att faktiskt bli ett modernt energibolag som satsar på förnybart och på energieffektivisering hos sina kunder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra