Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bränder runt Tjernolbyl oroar – risk för radioaktiv rök

  I Ukraina har räddningstjänsterna sedan den fjärde april kämpat för att släcka bränder i området runt Tjernobyl. Elden orsakar dels oro för att röken kan sprida radioaktiva partiklar i luften, dels för att bränderna skadar zonens unika natur.

  I Tjernobyl ägde historiens värsta kärnkraftsolycka rum år 1986. Mycket av det radioaktiva materialet som släppts ut efter olyckan har absorberats av växter och träd, och strålningsnivåerna i riskzonen är därför relativt stabila.

  Men det finns befogad oro om att radioaktiva partiklar kan frigöras nu när jord och vegetation brinner. Röken kan snabbt röra sig över stora områden och de radioaktiva partiklarna andas in av människor och djur. Många är oroliga att röken kommer att svepa in över miljonstaden Kiev, som ligger runt 100 kilometer från uteslutningszonen.

  Skogsbränder i närheten av Tjernobyl är inget nytt, men varma och torra vintrar har fått bränderna att förvärras under de senaste åren. Environmental International varnar för att framtida bränder skulle kunna sprida betydande mängder strålning till samhällen i Öst- och Centraleuropa. Lokala experter har sagt att årets skogsbränder är de värsta de någonsin har sett. Med en fortsatt global uppvärmning ökar riskerna för torka och värme flera gånger om.

  Den ukrainska regeringen anklagas för att försöka tysta ner allvaret med bränderna. Förra veckan meddelade myndigheterna att en liten ökning av strålningsnivåerna hade upptäckts i hjärtat av bränderna, men att nivåerna förblivit normala längre bort. Myndigheterna insisterar på att situationen är under kontroll och att bränderna för närvarande inte utgör något direkt strålningshot. 

  Utöver den potentiella strålningsrisken finns också andra negativa miljökonsekvenser av Tjernobylbränderna.

  Den största oron är att vi förlorar vårt naturarv, för oss är uteslutningszonen ett friluftsmuseum. Det är en av de största naturreservaten i hela Europa. Så det är en stor tragedi att den här naturen nu skadas, säger Olena Gnes, en turistguide som arbetar på Tjernobyl turisttjänster, till ABC News.

  I uteslutningszonen i Tjernobyl har växter och djur fått leva fritt i frånvaro av människor. Trots radioaktiviteten har området blivit ett naturreservat. Sällsynta djur som till stor del har försvunnit i andra delar av Europa har hittat sin plats i de övergivna områdena. 


  Vill du läsa mer om Tjernobyl? Trettio år efter olyckan sammanfattade Supermiljöbloggen konsekvenserna för människor och miljö.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.