Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  FN: Klimatkrisen fysiska tecknen allt tydligare

  Foto: Pixabay

  Klimatförändringar ökar på land, havet och atmosfären och de fysiska tecknen på klimatkrisen blir allt tydligare. Budskapen var tydliga när WMO presenterade sin årliga klimatrapport i FN-skrapan i New York.

  I skuggan av Covid-19 släppte FN:s Världsmeteorologiska organisation (WMO) sin rapport Statement on the State of the Global Climate in 2019 i FN-högkvarteret i New York. FN:s generalsekreterare António Guterres var tydlig vid lanseringen av rapporten att det som dubbats det stora miljöåret 2020 kommer att vara avgörande om världen ska kunna vända klimatkrisen innan det är för sent:

  Koncentrationen av växthusgaser är på de högsta nivåerna på 3 miljoner år – när jordens temperatur var så mycket som 3 grader varmare och havets nivåer cirka 15 meter högre.

  Med på presskonferensen var också WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas som betonade att vi antagligen kommer att se ett nytt globalt värmerekord de närmaste fem åren. Rapporten visar att de fysiska tecknen av klimatkrisen nu blir allt tydligare. Det handlar om ökade temperaturer på land och i hav, högre havsnivåer, smältande isar samt dess påverkan på landbaserade och marina ekosystem men även dess påverkan på människans hälsa och migration.

  Det mänskliga avtrycket på klimatet blir därmed allt tydligare, något som även bekräftas av forskning. Skogsbränderna i Australien är ett aktuellt exempel där det finns en tydlig koppling till den exceptionella värmen och torkan.

  Petteri Taalas var tydlig med att länderna fortfarande inte uppfyller sina åtaganden som de gjorde under klimatmötet i Paris 2015 och att världen med nuvarande ambitionsnivå är på väg mot en temperaturökning på fyra eller fem grader i slutet av århundradet:

  Det finns helt klart ett behov av högre ambitionsnivåer om vi menar allvar med att begränsa klimatförändringarna.

  Nu satsar FN allt på det kommande och avgörande klimatmötet COP26 i Glasgow i november. Det kommer nämligen bli det viktigaste och mest avgörande mötet sedan Parismötet 2015. Då ska länderna presentera hur de ska höja sina ambitioner i klimatarbetet, vilket är nödvändigt om målen i Parisavtalet ska nås.

  Men det nya coronaviruset har gjort att många förberedande möten har ställts in. Italien, som just nu är det land i Europa som är hårdast drabbat av pandemin, är medarrangör för COP26. Enligt planerna ska landet tillsammans med Storbritannien driva på arbetet för att nå målen med COP26, men just nu är det oklart hur det blir med denna planering.

  Samtidigt visar pandemins omedelbara påverkan på samhället att en omställning är möjlig, något som tas upp i lördagens DN debatt. Satellitbilder har även kunnat visa hur koldioxidutsläppen i Kina minskade med minst en fjärdedel under bara några få veckor på grund av coronavirusutbrottet. Liknande tendenser syns nu även i Italien.

  Ofta när det gäller klimatomställning landar kritiken i att det kostar för mycket. Dagens ECT gör därför en intressant parallell när de skriver om hur den amerikanske presidentkandidaten Joe Bidens förslag på klimatplan kritiseras just för att kosta för mycket och därmed bedöms som omöjlig. Kostnaden skulle ligga på motsvarande 17 000 miljarder kronor, vilket självfallet låter mycket. Men som Dagens ETC betonar sköt USA på en enda dag till motsvarande 15 000 miljarder kronor för att stärka marknaden efter det stora börsfallet i veckan. Kritiken där var dessutom att det bedömdes som för lite.

  Här i Sverige friställde Riksbanken 500 miljarder med nollränta till bankerna att låna ut till små och medelstora företag som drabbas av effekterna av pandemin. Pengar verkar därmed finnas när krisen upplevs som omedelbar. Problemet är att om vi låter klimatkrisen fortgå kommer även den innebära omedelbara hot. Och det kommer kosta mycket mer. Regeringen bör därmed ta till sig av kritiken från Klimatpolitiska rådet, dvs. att ta sin klimatlag på allvar och påbörja den nödvändiga omställningen. Klimatkrisen finns nämligen kvar även när Covid-19 försvunnit.

  På regelbunden basis skriver Supermiljöbloggens skribenter ledare. Ledarna behöver inte nödvändigtvis representera en åsikt som delas av hela redaktionen. Fler opinionstexter från Supermiljöbloggen hittar du under taggen ”SMB ledare”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra