Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 410,76 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (411,94 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+1,34 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Enligt NASA var den globala genomsnittliga koncentration av atmosfärisk koldioxid i september cirka 415 ppm, vilket är en ökning med 32 procent sedan mätningarna började 1958.

  När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och har sedan stadigt ökat. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850).

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Medeltemperaturens avvikelse från det normala under oktober 2020 (normalperiod 1961-1990).

  Vi har nu precis lämnat en oktober bakom oss som enligt preliminära siffror för Sverige legat över det normala, jämfört med periodens normala medeltemperatur (medelvärdet 1961-1990). Det återstår att se hur sammanställningen blir och även hur varm månaden blev globalt, men prognosen är att 2020 kan bli det varmaste året någonsin uppmätt så oddsen för att även oktober ligger högt är låga.

  Oktober 2020 blev mildare än normalt i hela Sverige, enligt SMHI:s preliminära sammanställning. På det sättet är denna oktobermånad ett undantag på minst tio år. Månadens högsta temperatur blev 19,3 grader uppmätt i Mörbylånga på Öland den 4 oktober. 

  Vi har dessutom fått en ovanligt varm start på november och det svenska novemberrekordet kan nu vara på väg att slås, enligt SMHI. Den meteorologiska sommaren håller sig därmed fortfarande kvar vid två av SMHI:s stationer.

  EU-programmet Copernicus rapporterade också i veckan att Europa hade den varmast uppmätta oktobermånaden någonsin och globalt sett var det den tredje varmaste oktobermånaden. Både januarimaj och september i år har varit de varmaste månaderna sedan mätningarna startade, enligt Copernicus. 

  Samtidigt blev september månad blev den varmaste septembermånaden som någonsin uppmätts globalt. Under år 2020 har redan tre månader varit rekordvarma. Under de tolv månaderna som föregick september i år så var jordens medeltemperatur 1,3 grader högre än nivåerna från förindustriell tid. Det gör att vi ligger farligt nära Parisavtalet.

  Det var därför oerhört hoppingivande för världens klimatarbete att Joe Biden valdes till ny president i USA, efter flera dagars intensivt rösträknande, i det som beskrivits som ett ödesval för klimatet. Det öppnar upp för att USA snarast kan återanslutas till Parisavtalet och föra en ambitiös amerikanskt klimatpolitik. Bland annat vill Joe Biden satsa 2 000 miljarder dollar på åtgärder för att minska koldioxidutsläppen, med målet att USA ska vara helt utsläppsneutralt år 2050. Det sänder ett visst hopp för framtiden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra