Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola visar att europeisk reglering av kemikalier styrs av ekonomiska intressen. Bland annat förbjuds eller begränsas kemikalier som används inom EU inte i samma utsräckning som de från andra områden.

  Som SMB tidigare rapporterat finns stora problem med kemikalier. Det handlar om allt från hotet mot biologisk mångfald på grund av kemikalieanvändning inom jordbruket eller i våra hudvårdsprodukter, till att kemikalier bidrar till infertilitet bland människor. Problematiken är omfattande. 

  Med detta allvarliga läge som startpunkt ger den nya studien, publicerad i Nature Communications, en kuslig känsla. Dess resultat visar att de regleringar vi har i Europa för kemikalier, regleringar som ska skydda miljön och människors hälsa, styrs av ekonomiska intressen snarare än att ge bästa möjliga skydd. 

  Vi ser att det inte är riskminimering som främst avgör om användningen av en kemikalie begränsas, utan om den produceras i eller importeras till det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. EU-länderna verkar vara mindre benägna att reglera ett ämne om det påverkar europeiska företags ekonomiska intressen, säger Jessica Coria, docent i nationalekonomi och en av författarna till studien.

  Det här blir särskilt problematiskt eftersom uppskattningar från Europeiska miljöbyrån visar att mer än 60 procent av totalvikten av kemikalier som användes i Europa på ett eller annat sätt är skadliga för människors hälsa. 

  Förvånande att ekonomiska intressen påverkar så mycket

  Forskare bakom studien säger att det i sig inte är förvånande att ekonomiska intressen påverkar reglering av kemikalier. Däremot förvånades de över att påverkan från ekonomiska intressen var så stor.

  Det är inte förvånande att ekonomiska intressen påverkar vilka kemikalier som regleras. Men att de har så stor betydelse som vår studie visar ger skäl att ifrågasätta hur effektivt systemet är i att avlägsna skadliga ämnen från marknaden, säger Erik Kristiansson, professor vid matematiska vetenskaper och delförfattarna av studien.

  Är det rimligt att skydd av miljö och hälsa ska styras så mycket av ekonomiska intressen? Det är uppenbarligen en fråga som förtjänar mer fokus.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!