Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ett av fem barn upplever klimatångest

  I måndags publicerade Folkhälsomyndigheten en miljöhälsorapport om barns miljörelaterade hälsa. Den visar bland annat att var femte tolvåring “ofta eller väldigt ofta” upplever oro för klimatförändringar.

  Rapporten, vid namn BMHE 19, presenterar resultaten av en enkät som 2019 undersökte barn i tre åldersgrupper: 8 månader, 4 år och 12 år. Enkäten fokuserade på frågor om miljörelaterad exponering och hälsa, och har tidigare genomförts även 2003 och 2011.

  Enligt BMHE 19 är det flickor, vars vårdnadshavare har högskoleutbildning, som uttrycker mest oro för klimatet. Pojkar vars vårdnadshavare har grundskoleutbildning är minst oroliga. Barn med utlandsfödda vårdnadshavare uttrycker oftare oro för klimatet än barn vars vårdnadshavare är födda i Sverige och barn boende i storstäder är mer oroliga än barn i resten av landet. 

  Rapporten beskriver också att barn till vårdnadshavare med låg utbildning och barn till utlandsfödda vårdnadshavare påverkas mer negativt av luftkvalitet och bullernivå än andra barn. Detta korrelerar med att barn från dessa grupper enligt rapporten oftare har minst ett fönster mot en högtrafikerad gata och spenderar mer tid i trafiken.

  Enligt BMHE 19 vistas flickor mera sällan i grönområden om deras vårdnadshavare har grundskola som högsta utbildningsnivå jämfört med om de har föräldrar med högre utbildning. Denna skillnad syns dock inte på samma sätt bland pojkar.

  Direkt citat ur BMHE 19

  I skrivande stund har inga politiker kommenterat eller lyft rapporten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!