Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Fortsatt ökning av koldioxidutsläpp ger nya rekordnivåer

    Ännu har vi inte nått den efterlängtade toppen på utsläppskurvan: världens samlade koldioxidutsläpp ökar fortfarande, enligt en rapport från ett internationellt forskarlag. 2024 slår således nytt utsläppsrekord. Ett positivt trendbrott syns i Europa och USA, medan utsläppen från Kina och Indien ökar.

    Varje år sammanställer forskarnätverket Global Carbon Project de samlade koldioxidutsläppen från olika källor. Bakom årets rapport, the Global Carbon Budget, står över 100 forskare från 86 organisationer i 19 länder.

    På en presskonferens på klimattoppmötet COP 29 presenterade några av forskarna de nedslående resultaten:

    • Totalt beräknas årets utsläpp bli 41,6 miljarder ton, en ökning från 40,6 miljarder ton förra året.
    • Utsläppen från fossila bränslen når en ny toppnivå, 37,4 miljarder ton, 0,8 procent mer än 2023.
    • Utsläppen från förändrad landanvändning, till exempel avskogning, ökar också efter en tidigare nedgång.

    Alla fossilutsläpp ökar igen

    – Utsläppen från alla fossila bränslen ökar, och det är inte den utveckling vi hade önskat oss, sade Mike Sullivan, forskare från Universitetet i Exeter, under rapportlanseringens presskonferens.

    Forskarna hade trott att världen nått utsläppstoppen för kol, men årets resultat visar att framför allt ökar kolanvändningen fortfarande i Indien för att möta ett ökande energibehov och höjd levnadsstandard. Oljeanvändningen växer också fortsatt, bland annat eftersom internationellt flyg och fartygstrafik ökar igen (men ligger fortfarande lägre än före Covid-pandemin). När det gäller fossilgas har även den kurvan vänt uppåt efter en nedgång som följd av Rysslands invasion av Ukraina.

    Några ljuspunkter är att utsläppen minskar i Europa ( med 3,8 procent) och nu även i USA (0,6 procent). I Kina är siffrorna ännu osäkra men sannolikt blir det en liten ökning av utsläppen där.

    Oroande är att utsläppen från förändrad landanvändning ökar igen, efter att ha minskat under några år. Förklaringen är att trots att avskogningen minskar, så har har torka, El Nino och stora bränder lett till att mer koldioxid avges.

    Omställningen måste snabbas på

    Enligt rapporten tycks utsläppen ha nått en platå det senaste decenniet – men det krävs en snabb nedgång för att nå Parisavtalets mål och undvika de värsta klimatriskerna. Med nuvarande takt, kommer den globala koldioxidbudgeten som vi måste hålla för att inte överskrida 1,5 grader, att vara slut inom sex år, enligt forskarlagets pressmeddelande.

    – Toppen av kurvan, som vi desperat väntat på, har fortfarande inte nåtts. Det understryker hur viktigt arbetet kring klimatfinansiering här på COP29 är, för att hjälpa länder att ställa om och snabba upp den omställning som redan är på gång. Det visar också hur viktigt det är att länderna höjer sina ambitioner, sade professor Rachel Kyle, Storbritanniens klimatrepresentant, på presskonferensen.

    Hon hänvisade till att Storbritannien igår utlovade en utsläppsminskning med 81 procent till 2035 och uppmuntrade fler att följa efter.

    Världens rika länder lovade under klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 att gemensamt bidra med 100 miljarder dollar årligen för att hjälpa fattiga länder att mildra klimatförändringarnas effekter. Detta löfte är även en del i Parisavtalet, men det har trots detta ännu aldrig infriats.

    Rika länder i Globala nord är ansvariga för 92 procent av alla utsläpp som överskrider den planetära gränsen på 350 ppm (parts per million) atmosfärisk koncentration av koldioxid.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.