Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fossilgas ska klassas som hållbart – nu hotar Österrike att ta EU till domstol

  Österrikes flagga Foto: Fachdozent / Public Domain

  EU-kommissionen vill att naturgas och kärnkraft ska klassas som långsiktigt hållbara investeringar. Beskedet har väckt hård kritik från många, och lett till att Österrike nu hotar med att gå till domstol för att stoppa förslaget.

  EU har satt som mål att bli klimatneutralt till 2050, vilket enligt EU-kommissionen kommer att kräva många privata investeringar. Därför utarbetas nu en europeisk taxonomi, som är avsedd att vägleda investerare.

  Arbetet har inte varit enkelt. Delar av taxonomin har lett till skarpa protester från skogsindustrin i Sverige, då taxonomin bland annat slår fast att traditionellt storskaligt kalhyggesbruk inte är hållbart. Miljörörelsen applåderade den delen av förslaget, men flera partier i riksdagen var mycket kritiska. Svenska ministrar lobbade hårt mot delar av regelverket och statsminister Stefan Löfven reste själv till Bryssel för att intyga att svensk skogspolitik visst är hållbar och klimatgynnande.

  Den svenska korståget föll för döva öron, men efter att striden om skogen var över fanns fler utmaningar kvar.

  Under processen har Frankrike krävt att kärnkraft skulle inkluderas i taxonomin och Tyskland har vägrat att exkludera fossilgasen. Det sistnämnda blev även kontroversiellt på hemmaplan, där den tyska klimatministern Steffi Lemke sa att hållningen äventyrar framtiden för kommande generationer.

  Domstolshot om ”greenwashprogram”

  Efter att kommissionen igår röstade igenom förslaget har Leonore Gewessler, miljöminister i Österrike, hotat att väcka rättsliga åtgärder vid EG-domstolen om planerna går igenom den sista fasen.

  ”Det här beslutet är fel” sa Leonore Gewessler och kallade taxonomin för ett greenwashprogram. Luxemburg har svarat att de stödjer en rättsakt, om den skulle bli av.

  EU-kommissionären Valdis Dombrovskis besvarade kritiken med att stater har olika förutsättningar.

  ”Men stater har olika utgångspunkter. Så under strikta villkor kan gas och kärnkraft fungera som en bro till ett grönare energisystem”, twittrade han.

  I Sverige har många protester hörts, från bland annat EU-parlamentarikerna Emma Wiesner (C) och Jakop Dalunde (MP) och Greta Thunberg som menar att EU nu gått in i ”tidigare outforskat greenwash-territorium”.

  Inför veckans beslut skickade Sverige en skrivelse tillsammans med tre andra länder.

  ”Vi uppmanar EU-kommissionen att inte inkludera några fossilgasbaserade aktiviteter i listan över hållbara investeringar – så länge dessa inte underkastas samma krav som andra energiteknologier”, skrev energiminister Khashayar Farmanbar (S) enligt Aktuell Hållbarhet. Brevet undertecknades även av Danmark, Nederländerna och Österrike.

  För att stoppa taxonomin krävs nu att minst 20 (72%) av medlemsstaterna protesterar eller att en majoritet i Europaparlamentet röstar emot, vilket enligt VA insights bedöms osannolikt. Förslaget väntas träda i kraft 1 januari 2023.

  Faktarutan

  EU:s taxonomi
  Syftet med EU:s taxonomi är att hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar genom ett gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Taxonomin är ett viktigt verktyg för att nå EU:s klimatmål och målsättningarna inom EU:s gröna tillväxtstrategi, den gröna given.
  Läs mer på regeringens hemsida

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.