Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Läkarförening för vegetarisk kost

  I början av nästa år lanseras den första läkarföreningen för växtbaserad kost i Sverige, enligt Läkartidningen.

  David Stenholtz är specialistläkare i onkologi på sjukhuset i Västerås och står bakom den nya föreningen som ska förespråka hälsofördelarna med vegankost/växtbaserad kost. Inspiration kommer från föreningen Physicians Committee for Responsible Medicine i USA som bildades 1985, och idag har 150 000 medlemmar varav 11 000 är läkare.

  I en debattartikel tidigare i höstas skriv David Stenholtz tillsammans med Jonas Paulson, Initiativtagare till Köttfri måndag, Svante Axelsson, Generalsekreterare Naturskyddsföreningen, samt en rad andra forskare och läkare, att Sverige borde införa en vegetarisk dag på våra sjukhus. I artikeln hänvisas till en vetenskaplig studie som följt 120 000 personer i 30 år och visar att ”en för tidig död i sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdom ökar med 13 procent för varje daglig portion obearbetat rött kött och så mycket som 20 procent för varje daglig portion charkuterivaror som till exempel korv och bacon.” Hälsoproblem orsakas också av för lågt intag av frukt och grönt. Dessutom hänvisas till att omkring en fjärdedel den genomsnittliga svenskens klimatpåverkan kommer från köttkonsumtion.

  Enligt Jordbruksverket uppgick köttkonsumtionen i Sverige till 87 kilo per person och år under 2011, vilket var det högst någonsin och en ökning med 40 procent sedan 1990.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.