Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljarder satsas på grönt krispaket i Norge

  Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
  Den norska regeringen väntas satsa 3,6 miljarder på ett grönt krispaket i form av hållbara satsningar i näringslivet, enligt norska NRK. Samtidigt får norska oljeindustrin ett flerfaldigt större stödpaket. Att det skulle komma ett grönt krispaket har varit känt sedan 30 april, men nu har fler detaljer tillkommit. Så här förväntas pengarna bli fördelade:
  • 2 miljarder till den norska motsvarigheten till Energimyndigheten, statliga Enova, för teknikutveckling i näringslivet.
  • 1 miljard ska delas ut under tre år till en så kallad ”grön plattform” i regi av Forskningsrådet, Innovation Norge och sällskapet för industriell tillväxt, Siva.
  • 600 miljoner ska användas för att bland annat utveckla ny klimatvänlig teknik, grön sjöfart, cirkulär ekonomi och klimatstödssystemet.
  Samtidigt får den norska staten massiv kritik för att de samtidigt satsar stora summor på att rädda den krisande oljeindustrin. Överenskommelsen kan komma att frigöra hela 100 miljarder norska kronor extra till fossilbranschen. Sverige har som bekant inte ställt några miljökrav i sina stödpaket – trots stora ord om grön omställning. 150 miljoner till så kallade ”gröna jobb” är den hittills enda miljösatsningen från den svenska regeringen under coronakrisen. Detta trots att forskning visar att krisande ekonomier återhämtar sig starkare med klimatsmarta åtgärder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.