(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Naturskyddsföreningen: Statliga Sveaskog brister i transparens

Foto: Bracke Forest

Ett statligt bolag som skulle kunna gå i bräschen för Sveriges hållbarhetsarbete men som ändå inte gör det, känns det igen?
Det är inte bara Vattenfall som ständigt är i blåsväder, även Sveaskog har kritiserats flera gånger de gångna åren, som 2010 då riksrevisionen kritiserade bolaget för att inte aktivt nog sälja av sina skogsindustrier eller 2006 då de sålde mark till en privatperson som jakt- och fiskevårdsföreningen arrenderade.
Nu går Naturskyddsföreningen ut i ett öppet brev till styrelsen för Sveaskog och kritiserar deras bristande öppenhet och transparens. Ordförande för Naturskyddsföreningen Carolina Sandahl menar att Sveaskog utlämnar viktiga fakta om hållbarheten.

– Sveaskog är ett statligt bolag, med detta följer förväntningar om öppenhet och transparens. Sveaskogs skötsel av de gemensamt ägda skogarna är av ett stort allmänintresse och därför är det viktigt att få veta hur Sveaskog förvaltar skogsinnehavet, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Sveaskog förvaltar 14 procent av Sveriges produktiva skog och är därmed Sveriges största skogsägare med ett värde på 30 miljarder och en omsättning på sex miljarder (2013). Det här gör Sveaskog till en nyckelaktör för Sveriges hållbarhetsarbete. Naturskyddsföreningen efterfrågade en helhetsbild av Sveaskogs hållbarhetsarbete men svaret är inte tillfredsställande.

– Om Sveaskog inte vill lämna ut den efterfrågade informationen så är det i princip omöjligt för allmänheten att bilda sig en uppfattning om huruvida Sveaskogs skogsbruk bedrivs på ett hållbart sätt, säger Malin Sahlin sakkunnig i skogsfrågor Naturskyddsföreningen.

 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.