Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Notan för Fukushima: 380 miljarder – minst

  Kostnaden för att hantera upprensningen efter Fukushimakatastrofen kommer hamna på minst 380 miljarder kronor, det tror en studie tillsatt av den japanska regeringen.

  Summan är nästan sex gånger så hög som de pengar regeringen har avsatt för sanering. Trots de skenande kostnaderna finns det en rad saker som inte ingår beräkningarna för den nya studien. Man har inte tagit hänsyn till det radioaktiva vattenläckaget som rinner ut i stilla havet, det finns ingen finansiering för att hantera förorenat material, att fortsätta hantera reaktorerna så att de inte släpper ut ännu mer, eller att ge ekonomisk kompensation till de nästan 160 000 drabbade, skriver Greenpeace.

  Kostnaden riskerar alltså att fortsätta stiga. Samtidigt vet vi att svenska kärnkraftverk dras med ständiga tekniska problem, strålskyddsmyndighetens ekonom bedömer att det saknas pengar till slutförvaret, andra bedömare pratar om att kärnkraftsbolagen inte klarar sig utan statliga subventioner. Det ekonomiska läget ser liknande ut i de flesta länder, vilket kan förklara varför kärnkraftsproduktionen minskade med 7 procent förra året. Kärnkraften är en dyr energikälla.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.