Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Östersjön har blivit friskare

  Tack vare förbättringar inom jordbruk och avloppsrening har Östersjön börjat tillfriskna. Halterna av fosfor och kväve – som bland annat leder till algblomningar och syrebrist – minskar i en ”närmast unik” utveckling.

  Sedan flera år går Östersjöns halter av kväve och fosfor långsamt ner, enligt ny forskning från Stockholm universitet. Michelle McCrackin, vattenkemist, säger till Sveriges radio att utvecklingen i Östersjön är ”närmast unik”.

  ”Det är väldigt svårt att hitta flera exempel som det vi har i Östersjön där vi har sett en sådan dramatisk tillbakagång. Vi ska medge att vi har gjort enorma framsteg. Det är en framgångshistoria”, säger hon till Sveriges radio.

  Men vi kan få vänta länge innan vi med blotta ögat ser en större förändring.

  ”Men vi kan säga det tar tio, tjugo, trettio, fyrtio år till. Det har tagit oss hundra år att smutsa ner systemet”, säger Christoph Humborg, forskningschef på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. ”Men med övergödning är vi på rätt väg. Vi har förstått det vetenskapligt, vi kan ge råd till politiker och beslutsfattare”, fortsätter han.


  SMB jobbar för ett rent hav. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.