Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen KU-anmäls för styrningen av Vattenfall

  ”Starka vänsterpolitiska krafter vill till varje pris stoppa all kärnkraft”, menar moderat riksdagsledamot.

  Finn Bengtsson (M) (bilden) har begärt att konstitutionsutskottet ska granska regeringens styrning av Vattenfall. Han hänvisar till en artikel från sajten energinyheter.se som i förra veckan gjorde en så kallad rewrite på en nyhet från Ekot i Sveriges Radio.

  Energinyheter.se, men inte Ekot, skriver att Vattenfall fått ”nya direktiv” från regeringen, något som fått Finn Bengtsson att KU-anmäla regeringen med orden:

  Frågan är vad detta handlar om för direktiv?

  Enligt Finn Bengtsson faller en stor del av ansvaret på energiminister Ibrahim Baylan (S) och näringsminister Mikael Damberg (S). Finn Bengtsson skriver vidare i sin anmälan:

  Hur har regeringens ställningstagande i frågan om Vattenfalls planering av ny kärnkraft gjorts? Vem har fattat beslutet? Finns beslutet dokumenterat i Regeringskansliet? Hur och på vilken rättslig grund har regeringen kommunicerat till Vattenfall att arbetet med att planera för ny kärnkraft ska avbrytas?

  Frågorna blir rimligen inte särskilt svåra att svara på, inte minst eftersom Magnus Hall, Vattenfalls vd, gjorde klart redan i höstas, bland annat i en intervju i Studio ett i Sveriges Radio, att Vattenfall inte planerar för någon ny kärnkraft. Då sa Magnus Hall så här:

  – Vattenfall har inga planer på ny kärnkraft. Vad vi har gjort är att vi har initierat ett samarbete med SSM, Strålskyddsmyndigheten som är vår tillsynsmyndighet, att vi ska få ta reda på förutsättningarna för om man skulle bygga ny kärnkraft. Men det är en väsentlig skillnad mot att man verkligen ska det.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.