Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Statoil ska utvinna oljesand

  Svt vetenskap rapporterar om hur det norska, statligt ägda bolaget Statoil nu ger sig in i utvinningen av oljesand i Kanada. Utvinning av oljesand är förmodligen den mest miljövidriga aktivitet som finns, utan att vara förbjuden. Vid utvinning av vanlig olja så borrar du i bästa fall ett hål, och sprutar oljan upp av sig själv. Relativt lite jobb med andra ord. För att få fram olja ur oljesand behöver vi gå igenom en lång rad processer.

  Först måste skogen bort, därefter måste all jord, och annat som ligger ovanför sanden grävas bort, och sedan ska sanden själv grävas upp. När sanden är uppgrävd måste den fraktas till en form av raffinaderi där den hettas upp (med andra fossila bränslen), och blandas med vatten. Vattnet som sen blir en restprodukt är nu förgiftat och måste därför sparas i stora giftsjöar. Hela processen innebär att det produceras åtta gånger mer koldioxid vid framställningen av en liter olja från oljesand, än en liter olja från statoils vanliga raffinaderier.

  Oljesanden var under lång tid inte lönsam att utvinna, men i takt med att oljan blir allt dyrare har fler och fler blivit intresserade. Kanada är det land som har de absolut största tillgångarna vad gäller oljesand, och har i flera år varit under häftig kritik ifrån miljöorganisationer som menar att det är orimligt att misshandla jorden på det här sättet för att få fram olja som vi vet att vi måste göra oss oberoende av. Men hittills har oljesandsprojekten politiskt stöd i Kanada. Det skapar jobb.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.