Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    STF skär ner verksamheten i Jämtland

    Svenska Turistföreningen ansöker nu om att skära ner delar av sin verksamhet i Jämtland. Bland annat kommer en fjällstuga och samtliga restauranger i det berörda området att stänga. Detta i ett försök att få ner de höga besöksnivåerna som stör renskötseln, som är bakgrunden till att samebyarna sagt upp det tidigare arrendeavtalet.

    Att vandra och att utforska Sveriges fjällmiljöer blir allt populärare. Svenska turistföreningen, STF, en av Sveriges största ideella organisationer med 228 000 medlemmar, ansöker nu i ett nytt arrendeavtal om ny markupplåtelse till Länsstyrelsen. I den nya ansökan framgår att STF avser att dra ner på delar av verksamheten. Ansökan berör STF:s fjällverksamhet i Jämtland och delar av Härjedalen, där organisationen själva inte äger marken.

    Efter dialog med fyra berörda samebyar har STF kunnat dra slutsatsen att nuvarande besökstryck är ohållbart och måste reduceras. Den främsta anledningen bakom beslutet, enligt STF själva, är att det höga trycket är alltför störande och således skadar renarna och renskötseln i området. 

    Förändringarna innebär att STF helt och hållet stänger Gåsens fjällstuga och reducerar antalet bäddar betydligt på Blåhammarens fjällstation och Sylarnas fjällstation. Dessutom kommer restaurangerna på Blåhammaren, Sylarna och Helags på sikt att stänga, senast 2028. Sylarnas restaurang renoverades så sent som 2018, vilket ledde till en del kritik eftersom ytan för självhushållskök och umgänge minskade. Slutligen kommer STF att minska sina öppettider, i synnerhet under våren då renarnas kalvning sker.

    ”Historiskt dåliga”

    STF tillkännager på sin hemsida att de “historiskt sett tyvärr varit dåliga på att ha de dialoger som krävs för respekt och samverkan” och ”inte varit tillräckligt lyhörda för renskötselns situation”. STF säger sig med dessa förändringar vilja skapa förutsättningar för en bättre samverkan i området.

    Jonas Kråik från Handölsdalens sameby säger till Sveriges Radio att han är “lättad” efter beslutet, och att särskilt beslutet om att stänga Gåsens Fjällstuga är viktigt för renskötseln.

    Välbesökt område med nattåg

    En betydande anledning till varför området kan vara extra välbesökt är att det är förhållandevis enkelt att ta sig till. Utöver Jämtlandsfjällens relativa geografiska närhet till mellersta och södra Sverige går det frekventa nattåg till bland annat Åre och Duved både under vintern och sommaren. För vandrare som tänker ta sig an den populära Jämtlandstriangeln, som inkluderar både Sylarna och Blåhammaren, erbjuds transferbuss i samband med nattåget från Stockholm.

    Som jämförelse får boende i Svealand och Götaland sannolikt resa kollektivt åtminstone dubbelt så länge för att exempelvis ta sig till de sydligaste delarna av Kungsleden i Västerbotten, och sannolikt under ännu längre tid om man vill fjällvandra längre norrut. Detta ofta beroende på sämre utbud av kollektivtrafik, utöver längre distans.

    Sedan tidigare minskade miljöanslag

    Det här är heller inte det första bakslaget för fjällvandrare, friluftsturister och STF, på senare tid. 

    I januari meddelade regeringen att anslagen för miljöbudgeten minskar avsevärt, vilket försvårar arbetet med att skydda och bevara nationalparker och naturreservat överallt i landet. Detta bedöms påverka Jämtlands arbete i hög grad, enligt Länsstyrelsen. Bland annat har det lett till trasiga dass och vindskydd som måste stängas, eftersom det inte finns resurser till reparation.

    STF har som svar startat ett upprop mot nedskärningarna. Hittills har man åtminstone samlat in 36 000 underskrifter.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.