Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveaskog polisanmäls för avverkning i skyddsområde

  Foto: KennethSchulze / Pixabay

  Länsstyrelsen i Västerbotten har polisanmält statliga Sveaskog efter att bolaget avverkat i ett Natura 2000-område där en sällsynt orkidé växer. Nu kan bolaget åtalas för miljöbrott.

  SMB har tidigare berättat om kritiken mot Sveaskogs bristande miljöhänsyn. Bolaget har bland annat avverkningsanmält skyddsvärda skogar och råkat hugga ner urskog i naturreservat. 2019 avslöjade Greenpeace att Sveaskog systematiskt avregistrerat så kallade nyckelbiotoper.

  Nu har ännu en tveksam avverkning skett, rapporterar DN. Sveaskog har tagit ner skog i Natura 2000-området Kälberget i Skellefteå kommun där den fridlysta orkidén nornan växer. Arten är väldigt sällsynt och det är förbjudet att plocka den.

  Området där nornans växtplats förstördes ingår dessutom i Sveaskogs areal så kallade ”frivilliga avsättningar”, där bolaget själva lovat att inte bedriva skogsbruk för naturens skull. Nu har en åklagare startat en förundersökning mot Sveaskog.

  Det känns som det går fortare i skogen i dag – som att man inte tar den tid som behövs för att analysera det man ska göra. Slarv som leder till fler misstag. Det är en känsla jag får. Det är väl större maskiner som kostar mer, det ska gå fort när de är ute och jobbar, säger miljöåklagare Christer Jarlås som utreder fallet till DN.

  Sveaskog själva menar att avverkningen var ett misstag.

  Den mänskliga faktorn har felat. När detta upptäcktes avslutade vi avverkningen, men det hade redan avverkats inom Natura 2000-området, vilket är olyckligt, säger Anette Waara, chef för Sveaskogs område Nord till DN.


  Läs mer:
  Striden om skogen – vem har rätten till våra gemensamma skogsresurser?
  SMB-undersökning: Så tycker partierna om Sveaskog
  Sveaskogs VD tvingas avgå

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.