Ett revolutionerande fynd.
Det konstaterar de forskare som säger sig ha funnit spår efter världens äldsta kända skog i delstaten New York.
Fossilerna efter skogen är 385 miljoner år gamla och finns i ett övergivet stenbrott nära den lilla staden Cairo i delstaten New York, enligt en rapport publicerad i tidskriften Current Biology. Skogsresterna uppges vara några miljoner år äldre än de som hittills varit de äldsta.
Det gamla stenbrottet, som är lite större än en fotbollsplan, har varit föremål för forskares intresse sedan 2009, men det är först nu som skogens ålder har kunnat fastställas. Det har man gjort genom att undersöka koldioxiden som finns i trädens rötter.
William Stein, en av rapportförfattarna och biologiprofessor vid Binghamton University i delstaten New York, säger i ett uttalande i USA Today att uråldriga skogar har haft stor betydelse för jordens utveckling.
Det har skett så många dramatiska förändringar till följd av de ursprungliga skogarna, världen blev i princip aldrig densamma igen.
Fastän New York har visat sig vara hemvist för världens äldsta skogsrester så efterfrågas mer forskning på ett globalt plan. Vidgad kunskap om uråldriga skogar kan rymma ledtrådar till skogars möjligheter och förmåga att påverka klimatet även i vår tid. De nya rönen är ett tydligt kvitto på att trädarten bidrog till att stöpa om sin tids klimat, vilket William Stein betonar:
Det har haft största betydelse när det gäller förändringar i ekosystem, vad som händer på jordens yta och i haven, koldioxidkoncentration i atmosfären och det globala klimatet.
Bland de ”levande” skogar som pryder vår jord i dag anses regnskogen Daintree i Australien vara den äldsta, med en ålder på omkring 100–180 miljoner år.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till