Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om Bamse, matmoralister och om att avflummifiera hållbarhetsfrågan

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  Kommunerna borde därför tänka två gånger innan de blir matmoralisternas nickedockor.

  I en ledare i Göteborgsposten förklaras att köttfria dagar inte är något för kommuner eftersom de i huvudsak serverar mat till barn och gamla som riskerar att strunta i äta om de inte tycker om det som serveras, och då kan exempelvis ”varje borttagen korv eller pannbiff resultera i barn som inte får i sig den mat de behöver”.

  ***

  – Det är verkligen anmärkningsvärt att staten inte håller måttet.

  Anders Aronsson, analyschef på rådgivningsföretaget Max Matthiessen som granskat pensionsbolagens hållbarhetsarbete, intervjuas i Privata affärer där han kommenterar det faktum att Kåpan, som förvaltar 50 pensionsmiljarder åt statsanställda, inte har någon information alls till spararna vad gäller hållbart ägande.

  ***

  Vi måste avflummifiera hållbarhetsfrågan och respektera de världsliga utmaningarna vi står inför. Diskussionen inom svenskt näringsliv kring exempelvis de mänskliga rättigheterna har inte ens nått de absolut tyngsta frågorna. Jag tänker på skatteflyktsfrågans inverkningar på fattigdomen.

  Parul Sharma, människorättsjurist och författare, skriver på Miljöaktuellt debatt, där hon bland annat riktar hård kritik mot handelsminister Eva Björling (M) som sägs motarbeta ett EU-förslag om att stärka företagens hållbarhetsrapportering.

  ***

  – Det kommer helt enkelt att bli mer ekonomiskt rationellt att producera solenergi. Dessutom spelar miljöfrågan en roll. Jag tror att den som kan välja mellan sol och andra energislag, till samma kostnad, kommer att välja sol av miljöskäl.

  Ian Lundin intervjuas i Dagens industri om varför familjen Lundin, efter många år i oljebranschen, nu väljer att investera stort också i solenergi.

  ***

  – Jag kan tycka som Bamse och Pippi, att om man är stark så har man större ansvar att göra rätt saker.

  Anna Borgeryd, koncernstrateg och styrelseordförande på Polarbröd, intervjuas om företagets hållbarhetsarbete i tidningen Chef, där hon bland annat berättar att man plöjt ner över hundra miljoner kronor i vindkraft.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.