Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Marina reservat gynnar inte bara de djur som lever inom dem. Även för klimatet och människor ger reservaten fördelar. Det visar en stor metastudie som gått igenom forskning om 241 havsreservat.

    Det är forskare vid Stockholm Resilience Centre som granskat hela 22 000 vetenskapliga rapporter om utvecklingen i reservaten. Och resultaten ser alltså lovande ut:

    Den här studien visar att marina naturreservat kan vara ett nyckelverktyg för att uppnå FN:s hållbarhetsmål och Parisavtalet, säger forskaren Robert Blasiak vid Stockholm Resilience Centre till forskning.se

    Genomgången visar att ett villkor för god utveckling är att reservaten utgör ett rättsligt starkt och långvarigt skydd av området.

    Vad som händer när dessa villkor uppfylls är att havets koldioxidupptag ökar, samtidigt som den biologiska mångfalden vidmakthålls. Detta innebär i sin tur gynnsamma fiskemöjligheter i anslutning till reservaten – alltså bättre villkor även för människor.

    Tyvärr minskar andelen havsreservat där skyddet är starkt, istället för tvärtom, framhåller forskarna bakom studien.

    Mer fiskar utanför marinreservatet

    Den här forskningsnyheten anknyter till vad Svt nyligen berättat om, gällande ett mycket stort marint reservat i Stilla havet utanför Hawaii.

    Utanför reservatet, som är fyra gånger större än Sveriges yta (alltså totalt drygt 1,6 miljoner kvadratkilometer) hade fångsterna ökat kraftigt av bland annat gulfenad tonfisk.

    Fångsten hade ökat med över 50 procent och förklaras med att fiskbestånden inom reservatets gränser hade ökat så kraftigt att de även spred sig utanför det.

    Metastudien vid Stockholms universitet kan läsas i sin helhet här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.