Cykelaktivister demonstrerade mot Vattenfalls kolgruvor

Foto: Anna Quarnström

På tisdagseftermiddagen samlades ett trettiotal klimataktivister utanför Vattenfalls Malmökontor för att protestera mot den omtalade brunkolsförsäljningen. Aktionen var en del av upptakten inför massdemonstrationen Ende Gelände i Tyskland.

Bakom demonstrationen stod den cyklande aktivistgruppen Cooperide.  Med sig hade man ett av de röda tygstycken som användes under klimatdemonstrationerna i Paris i december. Då symboliserade tyget att det finns vissa frågor som inte är förhandlingsbara utan att riskera förödande klimatförändringar. Den här gången bar den röda linjen med sig ett ännu tydligare budskap: Vattenfall och regeringen håller på att korsa en gräns.

För mindre än två veckor sedan, den 22 april, var Sverige ett av 176 länder som skrev under Parisavtalet och därmed åtog sig att hålla den globala temperaturökningen långt under två grader. Att dumpa våra kolgruvor på ett hänsynslöst företag som lobbar för en europeisk kol-renässans är raka motsatsen till vad vi har kommit överens om, sa Annika Hagberg, en av de som talade utanför Vattenfalls kontor.

På torget jublade kolmotståndarna. I Vattenfallhuset började de franska balkongdörrarna så sakteliga dras igen.

Efter aktionen påbörjade Cooperide sin långa färd mot tyska Lausitz, där tusentals demonstranter kommer att sluta upp för att stoppa Vattenfalls brunkolsbrytning i området.

Gruppen trotsade även regn och rusk för att ta sig till fjolårets klimatmöte i Paris. Genom att ta cykeln till olika klimathändelser i Europa vill de visa att fossilberoendet i själva verket är ett val, inte en nödvändighet.

Miljö online2

Liknande artiklar