Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Gröna Studenter: Kärnkraft står för en uråldrig energipolitik

  Foto: Henrik Axelsson

  C-studenter tog i veckan tydlig ställlning för kärnkraften. ”Centerstudenter är oärliga i sin argumentation om att energisektorn väljer mellan status quo och utfasning av kärnkraften”, menar Gröna Studenter, Miljöpartiets studentförbund i en replik till C-studenternas.

  I en debattartikel publicerad på Supermiljöbloggen den 29/3 tar Centerstudenter ton för kärnkraftens överlevnad. Samtidigt vänder de sig emot regeringens målsättning om 100 % förnybar energisektor inom 20 år. De gör det mot bättre vetande: kärnkraft är en ekonomiskt olönsam energikälla som utgör en oacceptabelt stor säkerhetsrisk.

  Gröna Studenter delar Centerstudenters bild att kraftslag ska betala sina egna kostnader. Ny teknik kan behöva stöd för utveckling, men kärnkraften betalar fortfarande inte sina egna kostnader. En olycka som i Fukushima kan kosta över 1000 miljarder kronor för samhället men kärnkraftsägare i Sverige är bara skyldiga att ha 3 miljarder kronor i finansiell säkerhet för att kunna betala en olycka.

  Centerstudenter grundar sitt försvar av kärnkraften på den idag genomskådade myten att det är effektskatten som stänger kärnkraftsverk. Det är fel. Även utan effektskatten skulle kärnkraftsverk stängas.

  Svaret på frågan varför kärnkraftsägare inte får ekonomin att gå runt är inte svårbegriplig: osubventionerad kärnkraft är inte ekonomiskt lönsam. Kärnkraftsägarna har därför meddelat om nedläggning av fyra av Sveriges tio kärnkraftsreaktorer till år 2020. Efter Fukushimakatastrofen skärpte EU säkerhetskraven på kärnkraftsreaktorer. Till 2020 ska reaktorer vara utrustade med oberoende härdskylning, vilket kräver investeringar på 1 miljard kronor, per reaktor. Det kan jämföras med uppräkningen av effektskatten på 1 öre/kWh.

  Kärnkraftens nya spelplan är med andra ord ett resultat av att den bär en större del av sina säkerhetskostnader. Vill Centerstudenter tumma på kärnkraftens säkerhetskrav för att hålla den under armarna? Eller vill de att staten bär det ekonomiska ansvaret för dess säkerhet?

  Samtidigt som kärnkraften blivit mindre lönsam har förnybara kraftslags lönsamhet ökat. Erfarenhet från bl.a. Finland visar att produktionskostnaden för 1 kWh i nybyggt kärnkraftverk är 1 krona men blott hälften i modern svensk vindkraft – osubventionerat. Kombinerat med en modern teknologisk infrastruktur för lagring och överföring av el erbjuds fantastiska möjligheter till billig, säker och hållbar energiförsörjning. Ligger Sverige dessutom i framkant i teknikutvecklingen ger det stora exportmöjligheter.

  Centerstudenter är också oärliga i sin argumentation att energisektorn väljer mellan status quo och utfasning av kärnkraften. Att bevara svensk kärnkraft utan nya, stora investeringar är inte möjlight. De befintliga reaktorerna kommer dessutom samtliga att bli föråldrade och behöva ersättas, med ytterligare krav på stora investeringar. Ett nolläge finns alltså inte. Gröna Studenters uppfattning är att investeringarna gör mer nytta i förnybara kraftslag.

  Regeringens ambition, som Gröna Studenter delar, att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation är en seger för den gröna rörelsen. Med den största klimatbudgeten någonsin i bagaget visar Sverige att vi tar miljöutmaningarna på allvar, och skapar goda grunder för grön modernisering som även framöver kan erbjuda en stark tillväxt och hög sysselsättning. Att stirra sig blind på koldioxiden i elproduktion är dock att förringa de avtryck vi lämnar efter oss till kommande generationer. Hur många Tjernobyl och Fukushima klarar vår planet?

  Avslutningsvis är det beklämmande att Centerstudenter väljer att backa bakåt in i framtiden med en uråldrig energipolitik. Kärnkraften är på väg dit den hör hemma, till historiens skräpkammare, och det borde anstå alla miljö- liksom teknik- och tillväxtvänner att heja på i dess resa dit. Alternativen finns, och så länge kärnkraftens subventioner inte höjs på nytt kommer Sverige ha en 100 % förnybar energisektor inom en överskådlig framtid. Det är en utveckling vi i Gröna Studenter hyllar.

  Tobias Gustavsson, Språkrör för Gröna Studenter – Miljöpartiets studentförbund

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra