Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Johan Carrick, GodEl: En Grön Ren

  Det som slagit mig är att det ofta i vår bransch pratas om den gröna och rena elen. Jag vill härmed slå hål på en myt. Många elbolag vill i nuläget ge sken av att de har den, från fablernas värld, gröna renen att erbjuda sina kunder. Det har de inte, det finns ingen grön eller ren el. Det finns omärkt el, ursprungsmärkt el eller Bra Miljöval märkt el. Bra Miljöval gör riktig miljönytta och ställer idag de tuffaste kraven på den el som produceras samtidigt som det sätts av pengar för att bygga mer förnybar energi, energieffektivisera Sverige och återställa skadorna som vattenkraften skapar. Men trots att det är Bra Miljöval som är den tuffaste miljömärkningen så är elen fortfarande inte grön eller ren. All produktion av el påverkar naturen negativt. Den enda miljövänliga kilowattimmen är den som inte behövs d.v.s. den som inte behöver produceras.
  I Sverige gör vi av med el, mycket el! Det bästa, enklaste och faktiskt enda rätta för att åstadkomma något som liknar en ”grön ren” är att minska vår konsumtion. Det är bra för våra plånböcker, dagens miljö och framförallt för att säkra en hållbar framtid. Vi kan inte lösa morgondagens problem med dagens lösningar, som Albert Einstein sa, men i väntan på kallfusion eller solceller på månen eller andra futuristiska lösningar så kan du och jag starta den förändring vi har framför oss.
  Du och jag måste ändra oss. Ursäkterna ”jag spelar ingen roll” och ”det är de andra som måste bli bättre för jag är ju redan så bra” håller inte. Vi måste ALLA ändra vårt sätt att se på el. Även om du redan gör saker så kan du ta nästa steg. För det har aldrig varit rätt att överkonsumera och speciellt inte idag, vi har framförallt ingen rättighet att göra det.
  Det finns enkla sätt att ändra vår konsumtion och det vet många redan men mängden av oss gör inget. Varför? Min tro är att det handlar om att vi måste ändra våra invanda mönster och sätten vi gör de små sakerna. Jag är definitivt inte den bästa på detta. Det händer att jag glömmer slå av grenkontakten till min tv så den står på standby, att jag tvättar halva maskiner av kläder eller glömmer att dra ut min mobilladdare. Det är små saker, väldigt små, och de förändrar inte den stora bilden men vi är många, många som gör dessa små misstag. Det blir tillsammans enorma mängder energi som behöver produceras och genom det enorm miljöpåverkan.
  Kan vi ändra vårt mönster över hur vi gör de vardagliga sakerna så kan vi sedan ta oss an de större. Dessutom kan du i väntan på att naturen skall mutera fram en grön ren eller ren och grön el välja att konsumera smartare, välja Bra Miljöval på den el du faktiskt gör av med och välja ett elbolag som har Bra Miljöval som standard för alla sina kunder (och som dessutom inte har något privat vinstintresse utan skänker vinsten till välgörenhet).
  Jag kommer ändra mitt beteende och jag vet att jag kan göra skillnad, men självklart blir resultatet oändligt mycket större om du ställer dig bredvid mig.
  Johan Carrick,
  Säljchef,
  GodEl

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra