Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Johan Ehrenberg, ETC: ”Klimatkompensera, trots allt”

  Foto: ETC / Egen El

  Det handlar om tid. Vi börjar helt enkelt få slut på omställningstid och metoder som man tvekat över måste användas. Jag skriver förstås om klimatkompensation.

  I flera år har jag själv argumenterat mot det här. Klimatkompensation är en livsfarlig strategi i en finanskapitalstyrd ekonomi, där de med pengar lär ut att om du satsar på en uppgång kan du samtidigt köpa lite derivat på en nedgång och skydda dig hur det än går.

  Klimatkompensation som innebär att en budfirma kör smutsiga dieselbilar, för det är ju mest praktiskt när det inte finns elbilsladdare, och sen köper trädplantering i Afrika för att kompensera, innebär att omställningen inte får fart.

  Alltså den stora omställningen. Den som handlar om den rika världens agerande här och nu.

  Eller också hamnar man i Fredrik Reinfeldts slutsats där utsläpp i Sverige av trafiken skulle kompenseras med vindkraft i fattiga länder. Samtidigt sålde regeringen utsläppsrätter man fått över, för en stat ska ju inte slösa med medborgarnas pengar.

  Vi ska göra det ”minst kostsamma”. I en borgerlig logik är det minst kostsamma alltid bättre än den dyrare omställningen.

  Och överförd till en privatperson blir en Thailandsresa 200 kronor dyrare om man kompenserar, däremot inte 2 000 kronor dyrare med flygskatt eftersom det skulle ju minska flygandet.

  Det vill säga minska ekonomin.

  Och ändå har jag börjat klimatkompensera. Ja, jag har rentav startat ett klimatkompensationsföretag.

  Det som fick mig att vända var helt enkelt det enkla ordet ”tid”.

  När isen smälter i sjok stora som öar så är det inte mycket att diskutera längre. Varje sekunds fördröjning av förstörelsen blir en nödvändighet.

  Allt är ju inte nattsvart. Vi vet sen länge att vi har all teknik och alla nödvändiga resurser för att rädda klimatet.

  Vi vet att det är politik och vinstjakten hos de 90 storföretag som förstör jorden som hindrar oss.

  Aldrig har mänskligheten haft en sån liten elit av organiserad privat byråkrati som lägger all sin kraft på att få fortsätta förstörelsen några decennier till.

  Och ändå har Kina lyckats minska kolkonsumtionen lite på sista tiden.

  Och ändå har solrevolutionen fortsatt runt jorden, trots politiska beslut om att bromsa. (Spanien, Italien, Tyskland, Sverige…) Men försvårande politik har inte lyckats stoppa.

  Och ändå har antalet människor som byter kost, köper ekologiskt (i tron att det är klimatsmart) och investerar i löjligt dyra elbilar eller försökt skapa cykelstäder… varit så många.

  Vi är i ett läge där det krävs stora och globala rörelser som slutar prata och i stället gör.

  Klimatkompensation handlar då om att betala redskap som kan ändra utvecklingen, inte om att stödja ökat flygande eller dieselkörande. De här massrörelserna behöver tid.

  Och tid kan man – som alla vet – köpa.

  Klimatkompensationen handlar om en väldigt enkel sak. Om jag flyger (vilket jag undviker) så betalar jag extra till klimatkompensationssajten och ETC sätter sedan upp solceller för de pengarna. På tio år har solcellerna kompenserat flygresan (räknat på Nordeuropas elmix) men sedan fortsätter solcellerna i decennier framåt att göra nytta genom att göra ren el och därmed pressa bort smutsig el på jorden. (Ja, vi vet ju att elproduktionen är värsta klimatboven).

  Det blir inte klimatkompensation, det blir plus!

  Och det är långsiktigt, det gör nytta långt efter att jag själv inte finns kvar. Klimatkompensation är helt enkelt nödvändigt om jag som konsument ska kunna se mig själv och barnen i ögonen.

  Det här är ett dyrare sätt att klimatkompensera än träd (som jag menar är en tveksam lösning så länge biokol inte är en stor produkt). Men det ändrar energimakten och politiken och det gör nytta för både rik och fattig.

  Det finns en annan liten fördel med klimatkompensation (ungefär samma sak som egen el faktiskt), när man är tvungen att räkna på sina utsläpp blir man mer medveten. Och även om det teoretiskt finns en risk att man som borgerlig själ tror sig köpa klimatfrid genom kompensation, så tror jag ändå på människans förmåga att vara ett socialt djur mer än på dess egoism.

  Medvetenhet tränger på och stör den lathet vi hittar på de mest märkliga ursäkter för att ständigt få gynna.

  Så nu ska jag klimatkompensera resan med den överfulla semesterbilen till Uddevalla nästa vecka.

  Men oj vad det kostar. 226 kronor i kompensation.

  Tar jag elskåpbilen kräver resan istället två övernattningar.

  Så vad ska jag göra?

  Prova själv på klimatkompensation.etc.se

  Johan Ehrenberg, ETC

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra