(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Kitty Ehn: "Regeringskaos, klimatkaos – allting hänger ihop"

Jag minns precis var jag var, vad jag gjorde, när nyheten kom. Det var tredje dagen här på FN:s klimatoppmöte i Lima, Peru. I plenumsalen läste land efter land upp sina färdigskrivna tal och ställningspunkter. Samma tomma ord, samma monotona röster. Plötsligt knackar min kollega mig på axeln. Tre ord. Tre ord som kan förändra allt.
”Det blir nyval.”
Allting går i cirklar. Klimatförhandlingarna har pågått i över tjugo år. I två decennier har delegater från världens alla hörn rest land och rike bort för att samlas på dessa möten. För att förhandla om det oförhandlingsbara. Samma tal. Samma ingenting-åtaganden. Samma låtsas-lösningar. Sedan dunkar samma vita, äldre män varandra i ryggen, tackar för ett bra möte och åker hem. Samtidigt som världen fortsätter gå sönder.
Och så börjar det om igen.
Mitt i allt kaos i Sverigepolitiken ber jag dig att ta ett steg tillbaka. Ta ett djupt andetag och tänk på kopplingarna. Regeringskaos, klimatkaos. Allting hänger ihop. Men jag vägrar se på medan historien upprepar sig. Jag vägrar vara tyst när mina medmänniskor väljer bort öppenhet, frihet och rättvisa. När delegater fortsätter förhandla förstörelse. När världen fortsätter gå sönder.
Det är dags att bryta cirkeln. Utan vår planet har vi inget att kämpa på, inget att kämpa för. Det är inte bara vårt ansvar utan också vår rättighet att kunna påverka vår egen framtid. Finns inte möjlighet till det i vårt nuvarande system, då får vi ändra det. Och det börjar med en röst.
Jag har rest runt i världen, arbetat med internationella organisationer och lokala ungdomar, föreläst för skolor och storföretag. Det som har slagit mig av dessa erfarenheter är inte skillnaderna mellan människor, utan likheterna. Överallt delar vi samma drömmar om frihet och rättvisa.
Jag vet att jag inte är ensam. Jag vet att du bryr dig. Att du vill ha en rättvis värld, som finns kvar till kommande generationer. Det finns så mycket kärlek och förändringsvilja i Sverige. Nu hoppas jag att du använder detta vackra, och röstar för en annan framtid. En framtid med möjligheter att påverka och göra skillnad. En framtid som speglar vad vi innerst inne önskar och känner.
Allting har gått i cirklar, men nu formar vi framtiden.
Kitty Ehn, nationalekonom och klimataktivist, på plats i Lima.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.