Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Flygbolagen: Mer flyg räddar miljön

  ”Miljöcheferna” på flera stora flygbolag skriver på SvD:s debattsida om hur mer flyg ska ska fixa klimatfrågan:

  ”Den globala flygindustrin står idag för två till tre procent av världens alla koldioxidutsläpp”

  Två till tre procent vad gäller utsläpp fast betydligt mer vad gäller total klimatpåverkan, bland annat på grund av att utsläppen sker på hög höjd. Otur att ”miljöcheferna” hade missat den detaljen.

  ”Inom kort kommer biobränsle att finnas certifierat för flyget. Detta bränsle kan fyllas på och blandas direkt med det fossila bränsle som används idag och studier visar att användningen av biobränsle inom luftfarten skulle kunna minska sektorns totala koldioxidutsläpp med upp till 80 procent, jämfört med fossilt flygbränsle. Där står vi nu och det är nu vi måste höja rösten mot beslutsfattare, därför att här finns möjligheterna. Tekniken har nu gjort grönare flyg möjligt, nu ska vi tillsammans tillvarata denna möjlighet.”

  Naturvårdsverket ställer sig betydligt mer skeptiska till en miljörevolution inom flygindustrin. ”För längre resor med flyg är det däremot svårare och inga tekniska lösningar ser idag ut att finnas för att begränsa flygets  klimatpåverkan tillräckligt för att ett omfattande flygande ska vara möjligt.” skriver de bland annat. Sen kan man ju tycka att det är lite ironiskt att flygindustrin pratar om ökad användning av biobränslen som en lösning på flygets problem, samtidigt som matpriserna når nya rekordnivåer över hela världen. Var ska dessa biobränslen odlas, hur mycket mark kommer krävas för att ge biobränsle åt hela flygindustrin, och vilka effekter skulle det få på matpriserna? Svaret på de frågorna framgår inte i debattartikeln.

  Frågan är varför det skulle vara annorlunda den här gången. Det är inte som att tekniken inte har utvecklats någonting inom flygindustrin de senaste årtiondena. Trots det ökar utsläppen stadigt, mellan 1990 och 2006 ökade utsläppen ifrån EU:s flyg med 87 %, och i nuläget finns ingenting som tyder på att trenden håller på att vända. Utom möjligen då den här debattartikeln ifrån flygindustrins ”miljöchefer”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.