Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Fråga inte om ålen är lagligt fiskad – sluta köp den

    Foto: Ron Offermans (CC BY-SA 3.0)

    Nu i augusti har länsstyrelserna påbörjat en informationskampanj i sociala medier för att handlare och människor som köper ål ska fråga om den verkligen är lagligt fiskad.

    För, enligt Johan Wagnström på Länsstyrelsen i Skåne, hotar det illegala ål-fisket beståndet.

    – Äter man ål så äter man något väldigt speciellt. Det är faktiskt en art som är utrotningshotad och då ska man inte skämmas för att fråga om den man äter är fångad inom den förvaltningsramen som vi har för ål.

    Är den inte lagligt fångad så är det en risk för beståndet att äta sådan ål, säger Johan Wagnström på Länsstyrelsen i Skåne till SR.

    Förutom att det känns tveksamt att kalla det ”väldigt speciellt” att äta en utrotningshotad art finns det ett till problem – allt ålfiske hotar det rödlistade beståndet.

    Sedan 1950-talet har mer än 99 procent av glasålsbeståndet (unga ålar) som tidigare kunnat mätas vid Europas kuster försvunnit.

    2013 fångades 360 ton ål i Sverige.

    Vi har inte godkänt licens för ålfiske för att det är hållbart, vi har godkänt det för att visa hänsyn till fiskarna och gamla traditioner.

    Myt: Men jag äter i alla fall fullvuxna ålar som lyckats fortplanta sig

    Ålen föds i Sargassohavet utanför Karibien. Efter att larverna kläckts följer de med Golfströmmen till Europa där de växer upp. När de vuxit upp tar de sig sedan tillbaka till Sargasso där de leker och dör.

    Ålen har alltså inte hunnit få någon avkomma, snarare finns det god risk att du äter ål som var på väg tillbaka till Sargasso för att fortplanta sig.

    Myt: Men jag äter odlad ål

    Människan har inte lyckats odla ål, utan all ål hämtas från det vilda beståndet i havet.

    När det pratas om odling eller utsättningar av ål så betyder det att man fångat unga ålar när de kommer in till Europa från Sargasso. Det finns alltså ingen odling som skonar det vilda beståndet.

    Så självklart bör det illegala ålfisket stoppas. Men det borde också det legala fisket. Så fråga inte om ålen är lagligt fiskad. Fråga varför den serveras, och varför den överhuvudtaget är laglig att fiska.


    FAKTA: Ålen är klassad som akut hotad och har varit rödlistad i ArtDatabanken sedan 2005. Sedan 1950-talet har mer än 99 procent av det glasålsbestånd som tidigare kunnat mätas vid Europas kuster försvunnit.

    Det Internationella Havsforskningsrådet, ICES, råder till att snarast införa totalt fiskestopp och att störningar som vandringshinder och föroreningar ska reduceras till ett minimum, då ålens tillväxt nu befinner sig på den lägsta nivån någonsin. (Från Naturskyddsföreningen)

    Stötta SMB

    Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
    Här kan du läsa vad pengarna går till.

    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.