Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Plasten i våra kläder bidrar till 1,4 biljoner plastfibrer i haven

  Bild av Markus Spiske från Pixabay Foto: Bild av Markus Spiske från Pixabay

  Under 2021 träder EU:s direktiv om förbud mot plaster som inte kan återanvändas i kraft. Det är ett glädjande framsteg – men när det gäller användandet av plast i övrigt visar Naturvårdsverkets siffror att plastanvändningen ökar i Sverige. En stor och ganska förbiseddd källa är våra kläder.

  Enligt Naturvårdsverket ökar plasten i Sverige, vilket även bekräftats av Svenskt Näringslivs IKEM. Det här är problematiskt då plast blir till avfall och mikroplaster. Mikroplasterna hamnar i haven, övriga naturen och till sist även i mänsklig vävnad

  Problemen med plast har även beskrivits av det svenska miljödepartementet:

  Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter.

  Plast används till allt möjligt i vår vardag, till exempel i förpackningsmaterial, plastpåsar, datorer, telefoner, köksapparater, skor, golv, knappar, små detaljer överallt. Och till kläder och andra textilier. Varje år produceras enorma mängder kläder.

  Enligt Naturskyddsföreningen köper varje person i Sverige i snitt 13 kilo textilier, främst kläder och hemtextil, per år. Ett genomsnittsplagg i Sverige lever ungefär 2,2 år innan det blir avfall. Förutom att produktionen av textilier är extremt resursslukande, uppskattas de hundratusentals fibrer som våra kläder utgörs av ha bidragit till 1,4 miljoner biljoner plastfibrer i havet.

  Mikroplasterna från kläderna kan bland annat anas i det ludd som samlas i torktumlare. Klädernas fibrer följer även med tvättvattnet till reningsverken som fångar upp dem så att dessa, tillsammans med andra tvättrester, kan användas som slamgödsel på konventionellt skötta åkrar som gödslas med slam. Ungefär två procent av fibrerna hamnar istället i haven. Hela 90 ton mikroplaster förs årligen ut i Östersjön genom våra reningsverk, dock från fler källor än kläder.

  Om man inte vill bidra till mer plastavfall och mikroplaster från kläder rekommenderar Naturskyddsföreningen att välja kläder i material som består av naturfibrer, att tvätta kläder mer sällan, att fylla tvättmaskinen väl och avstå från sköljmedel så att färre fibrer slits loss, att lägga syntetplagg i speciella tvättpåsar som fångar upp fibrerna, samt att sedan dammsuga upp luddet som fastnar i påsen eller använda ett fuktat papper som sedan slängs i soporna. Det sista rådet är att köpa eller byta begagnade kläder istället för att köpa nya kläder.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.