Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ännu ett dåligt år för kärnkraften

  Elproduktionen från världens kärnkraftverk föll med sju procent under 2012 visar ny rapport.

  I World Nuclear Industry Status Report 2013, som publicerades i förra veckan framgår att det varit två dåliga år för kärnkraften, inte minst som en följd av olyckan i Fukushima i mars 2011. Det året minskade elproduktionen från kärnkraften globalt med fyra procent. 2012 var minskningen sju procent.

  Enligt rapporten, sammanställd av de två oberoende konsulterna Mycle Schneider och Antony Froggatt, är det i dag 31 länder i världen som har kärnkraft i syfte att producera el. Sammanlagt rör det sig om 427 reaktorer i drift, dock med en viss oklarhet kring hur man ska räkna de japanska kärnkraftverken eftersom många bedömer att de flesta av de nu tillfälligt avstängda reaktorerna kommer att bli stängda för gott. Men oavsett hur man räknar är det färre reaktorer i gång nu än när toppen nåddes 2002, då 444 reaktorer var i drift.

  När det kommer till kärnkraftens elproduktion globalt sett nåddes toppen 2006 med 2,660 TWh, en siffra som sjönk till 2,346 TWh under 2012, det vill säga en minskning med sju procent sedan 2011, eller tolv procent sedan 2006.

  Ser man till andelen av den globala elproduktionen så nåddes toppen 1993 då kärnkraften stod för 17 procent av världens totala elproduktion. 2012 var den nere på tio procent.

  Dagens reaktorer börjar också bli gamla visar rapporten. Över 190 reaktorer, 45 procent av totalen, har varit i drift i minst 30 år, varav 44 stycken varit i drift i 40 år eller mer.

  Samtidigt är 66 nya reaktorer under konstruktion, sju fler än i juli förra året, där merparten av projekten är förlagda till Kina, Indien och Ryssland. Men vad detta innebär är öppet för diskussion enligt rapportförfattarna, inte minst då nio reaktorer varit under konstruktion i mer än 20 år och fyra stycken varit under konstruktion i minst tio år, där också 45 projekt inte har något officiellt startdatum.

  I rapporten framgår också att de höga kostnaderna är en bidragande orsak till att det varit dåliga år för kärnkraften.

  Fukushima only added to already grave problems, starting with poor economics.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.