Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 415,72 miljondelar (ppm). Det är en ökning jämfört med förra veckans notering på 414,35 ppm. På ett år har det skett en ökning med 2,62 ppm. Sammantaget blev halten koldioxid under oktober månad i år 413,93 ppm, vilket är en ökning med 2,42 ppm jämfört med samma månad 2020.

  Källa: NOAA

  För bara 10 år sedan låg halten på 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När det första klimattoppmötet COP1 hölls 1995 i Berlin var den genomsnittliga koldioxidhalten 360,97 ppm. Förra året nådde halten av koldioxid nya rekordnivåer på 413,2 ppm och ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten.

  Källa: NOAA

  Koldioxidhalten i atmosfären har i år nått nya historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Det är den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid NOAA:s Mauna Loa-observatorium på Hawaii. Ökningen för hela 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia. Detta bekräftades av IPCC-rapporten som betonar den mänskliga påverkan som otvetydig för den uppvärmning som skett och vars hastighet saknar motstycke under i alla fall de senaste 2 000 åren.

  Källa: NOAA Climate Gov

  Tredje varmaste oktober

  Enligt Copernicus Climate Change Service (C3S) var oktober 2021 globalt sett den tredje varmaste oktober och endast marginellt svalare än oktober 2015 och 2019. Temperaturen var 0,42 grader varmare än genomsnittet för perioden 1991–2020. Uppvärmningstrenden är tydlig och oktober följde på en septembermånad som var den globalt sett näst varmaste septembermånaden efter 2020. Även i Sverige har värmen märkts av där det enligt SMHI varit en rekordsen höst där sommaren 2021 har hängt längs syd- och västkusten hängt med in i november.

  COP26 över

  COP26 är nu efter två intensiva veckor i Glasgow över. Trots att det rådde en viss optimism efter första veckan av COP26 i Glasgow slutade mötet den andra veckan på övertid med ett slutdokument som sågs som både en framgång, men också ett bakslag och ännu en missad möjlighet att agera tillräckligt. Framgången bestod framförallt i att ordet ”fossil” finns kvar i slutdokumentet som nu undertecknats av 197 länder är ett stort framsteg, men ett bakslag för att Kina och Indien urvattnade innehållet till att kolkraft ska ”fasas ner” istället för ”fasas ut”.

  Fördelen är att mötet har fått stor medial uppmärksamhet och kan förhoppningsvis leda till en fortsatt socialt tryck på världens länder att agera kraftfullt och öka sina ambitioner. SMB kommer fortsätta sin bevakning med sikte mot COP27, men självfallet med ett extra tungt fokus på det svenska valet som inte får bli ytterligare ett val där klimatfrågan ignoreras.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra