Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Det var ett klipp på Youtube med den välkände Mark Rober, ingenjör och uppfinnare, som gav teknikeleven Lucas Sundström i Falun inspirationen. Han skrev om det känsliga ämnet kött och klimat när SMB och Future Minds anordnade debattartikeltävling – och korades till vinnare av SMB:s jury.

    Lucas går andra årskursen i en av de båda teknikklasserna på Lugnetgymnasiet i Falun som antagit Future Minds utmaning: att skriva en debattartikel med klimat och miljö som tema. 40 elever deltog, och bidragen höll god klass.

    Eleverna fick själva välja ämne, och vanligast var kärnkraft, transporter och matsvinn. Men texterna visade stor bredd: även områden som överfiske, fast fashion, kemikalier, barnarbete och egen odling av mat, med flera, togs upp.

    Supermiljöbloggen imponerades av det engagemang och driv som kom fram i texterna. Ämnesvalen var intressant och kunskapsnivån hög – och berättartekniken imponerade på juryn. Det blev tydligt att många brinner för frågan och vill se konkret förändring.

    Alla debattartiklar skrevs på engelska: elevernas engelskalärare passade nämligen på att lägga in den utmaningen också, utöver själva tävlingsuppdraget. Lucas bidrag, liksom flera av hans kamraters, kännetecknas av en mycket god och rik engelska, som krävde flera tittar i lexikon hos undertecknad.

    – Som så många andra unga idag är jag uppvuxen på internet. Där är det nästan bara engelska. Jag känner mig i stort sett tvåspråkig, förklarar han.

    Artikeln finns nu även översatt till svenska, och den svenska versionen av Lucas vinnande bidrag finns att läsa hos oss på SMB.

    Inspirerades av Youtube

    Lucas tog inspiration från Youtube när han skrev sin debattartikel, mer specifikt teknikprofilen Mark Rober.

    – Mark Rober är en av mina favorit-youtubers. Han tog upp köttfrågan i en video. Rober gick igenom köttfrågan noga, och förklarade vilken roll den spelar i klimatkrisen. Men inte bara det, det lagades även alternativ mat och diskuterades lösningar. Och Bill Gates var med. Videon var underhållande och satt liksom kvar, säger Lucas om sitt val av debattämne.

    Detta hade han redan en del kunskap om. Och som framgår av det breda upplägget i hans artikel finns verkligen mycket att diskutera kring köttets roll. Det finns en hel radda goda skäl att radikalt dra ned köttkonsumtionen.

    Hur tänker du själv kring att ändra matvanor?

    – Att det är mycket svårt. Det sitter djupt i vår kultur, och det är alltid svårt att ändra på kulturer. Man kan väl också säga att kött sedan mycket länge marknadsförs som mannens mat. Nötkött är kulturellt maskulint, eftersom män generellt och historiskt sett behövt en proteinrik kost. Därför är det svårare att få män att offra köttet eftersom det undermedvetet kan kännas som att offra sin maskulinitet. 

    – Och köttdiet sitter djupt även hos unga. Fast många vet om problemen äter man det ändå. De flesta har vuxit upp med kött och vet kanske inte riktigt vad man ska göra.

    Fast, påpekar Lucas, mycket håller på att ändras. Massiv forskning har skapat vegetabiliska varianter av kött, som tilltalar honom själv.

    – Min favorithamburgare är en vegetarisk chili-cheeseburgare som är mycket god, och det finns allt mer sådana alternativ.

    Vill att politikerna leder vägen

    Fast Lukas har inte tagit steget att ställa om till helt vegansk eller vegetarisk kost.

    – Nej, jag äter väl det som står på bordet, men föredrar fisk, kyckling och vegoalternativ. Om pappa ställer fram köttbullar bråkar jag inte med honom, skrattar Lucas.

    Men vart tror du vi är på väg i den här frågan?

    – Det är svårt att säga, men det finns glimtar av hopp. Inte minst kring all forskning om alternativen. Men vi måste bli mer förändringsbenägna. Utsläppen måste minska, och inte minst även antibiotikaanvändningen i djurindustrin.

    Lucas avslutar sin debattartikel med konstaterandet att det är politikernas ansvar att ta de steg som krävs för att köttkonsumtionen begränsas – eller rent av elimineras, skriver han – och att folk förlitar sig på att ledarna gör rätt.

    Vad borde politikerna göra?

    – Jag förstår verkligen om politikerna tycker det är svårt. De måste informera om och presentera problemet med köttet på ett snällt sätt, och visa på vilka alternativ som finns. Så måste det vara, säger Lucas Sundström.

    Om någon dryg vecka har han sommarlov. Det sista innan studenten.

    Vad ska hända sedan?

    – Jag vill utbilda mig till ett kreativt yrke. Grafisk designer, arkitekt eller något liknande, svarar Lucas.

    Kreativ vid tangentbordet har han definitivt redan varit.


    Vi på SMB tackar det ödmjukaste för att vi fått ta del av kloka tankar och idéer. Det var en glädje att läsa elevernas bidrag och vi hoppas att de fortsätter att utveckla sitt engagemang. Det bådar gott inför framtiden!

    Läs Lucas vinnarbidrag HÄR (översatt till svenska).

    Faktarutan

    Vad är Future Minds?
    Future Minds är ett kunskapsprogram för gymnasiet där samhällsaktörer kan ansluta, interagera med unga, dela kunskap, forskning och bidra med inspiration och samtidigt framtidssäkra sin verksamhet. Syftet är att ge unga rätt kunskaper och verktyg för att kunna påverka samhället i en mer hållbar riktning.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.