Det är lätt att få ett intryck av att klimatet gynnas av den rådande pandemin, men en ny rapport från Mighty Earth visar att avskogningen i Amazonas ökat med över 50% procent och branscher kopplade till miljöförstöring subventioneras i allt större grad under våren 2020.
Köttindustrin, flygbolagen och fossilindustrin är några av miljöbovarna som trots rådande finansiell kris och drastisk minskad konsumtion kan komma att dra nytta av Covid-19. En ny rapport från den amerikanska organisationen Mighty Earth visar hur ett flertal branscher och företag söker skattesubventioner som tydligt går emot klimatmålen satta under Parisavtalet 2015.
Rapporten visar att internationella jordbruksintressen fick 30 miljarder dollar i subventioner för handelsstöd under de senaste två åren bland annat har 67 miljoner dollar gått till JBS, världens största nötkreatursföretag som är tydligt kopplat till brasiliansk avskogning och en av de värsta förorenarna i de amerikanska vattendragen. Supermiljöbloggen har tidigare berättat hur data från det brasilianska rymdinstitutet INPE visar hur avskogning av Amazonas under Covid-19 ökat med 51 procent, det är den högsta avverkningstakten på ett decennium.
Företagen gör dessutom oss människor ännu mer sårbara för coronavirus och ökar sannolikheten för framtida pandemier, skriver Mighty Earth i rapportens inledning.
Bland de företag som kritiseras i rapporten finns också det brittiska flygbolaget Easy Jet som uppges ha fått ett stödpaket om 600 miljoner brittiska pund. Oljejättarna Shell och Exxon Mobile har även bett om lättnader i miljölagstiftningen för att kunna fortsätta sin miljöförstörande verksamhet.
På flera andra platser i världen fortsätter fossilsubventionerna och nedmonteringen av miljölagstiftning att öka. I Indonesien har vissa miljöreglement för skogsindustrin avskaffats, och i EU får flygbolagen hisnande 26 miljarder euro utan miljökrav. Det innefattar även svenska SAS, som får miljardlån av den svenska regeringen utan motkrav på minskade utsläpp.
För att minska miljöpåverkan från de miljöskadliga industrierna måste världens regeringar sluta vika sig för lobbyisterna, menar bland annat Lorelei Limousin, EU-kampanjledare för Greenpeace.
Att injicera skattebetalarnas pengar i världens mest förorenande industrier – utan några som helst motkrav – är helt orimligt.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till