Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oroande tidig extremvärme över Europa

  Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

  Stora delar av Europa plågas nu av extrema temperaturer som har kommit ovanligt tidigt. Trots att årets sommar ännu inte ens har hunnit börjat på norra halvklotet sätts nya värmerekord, bränder rasar och vattnet sinar. Klimatkrisens effekter blir allt tydligare.

  Innan förra sommarens oroande minnesbilder av värmeböljor, skyfall och översvämningar i Europa hann börja blekna är det nu dags igen. Stora delar av kontinenten upplever en extremvärme som kommit ovanligt tidigt för året. Normalt registreras inte liknande temperaturer förrän i juli eller augusti.

  De höga temperaturerna som drabbat centrala Europa beror på en luftmassa som har tryckts upp från Sahara och sedan upp över Spanien och Frankrike. På sina håll ligger temperaturen redan runt 40 grader, vilket är 15 grader över normala temperaturer för årstiden.

  Storbritannien

  I Storbritannien slog man i fredags rekord för årets varmaste dag då man uppmätte över 30 grader. Det var den tredje dagen i rad som ett nytt värmerekord sattes. Enligt prognoserna kan fler rekord sättas kommande dagar. Det är tydligt att värmeböljorna kommer allt tidigare.

  Frankrike

  I vissa delar av Frankrike har temperaturer på över 40 grader uppmätts. Den franska meteorologiska tjänsten Metro France uppger att värmerekord för juni redan slagits i elva områden och högre temperaturer väntar. Enligt franska forskare kan de stora städerna vara uppemot tio grader varmare än omkringliggande landsbygd. Det finns en fara att städer kommer bli obeboeliga om inget görs för att sänka temperaturen. År 2070 beräknas 3,5 miljarder människor att vara hårt påverkade av värme, varav 1,6 miljarder kommer att bo i stadsområden.

  I Frankrike finns dock en beredskap efter den förödande värmeböljan 2003 och sjukvården i Frankrike tar höjd för sjukdomsfall med anledning av de varma temperaturerna. Skolbarn har uppmanats att stanna hemma från skolan och festivalbesökare erbjuds kallvattenduschar. Elva av de franska departementen står under röd varning, skriver SvD, eftersom hettan anses att utgöra en fara för hälsa och liv. Ytterligare 58 departement står på orange nivå, som är steget under röd.

  Spanien

  Spanien upplever sin tidigaste värmebölja på över 40 år. Den 14 juni 2022 översteg marktemperaturen i vissa områden i Spanien 53 grader. Flera skogsbränder härjar på nästan 9 000 hektar mark i nordvästra Spanien och tvingat hundratals människor att evakueras. Bränderna som rasar i Spanien till följd av värmeböljan som sveper över södra Europa är nu lika stor som alla Sveriges skogsbränder under rekordsommaren 2018, enligt DN.

  Källa: European Union: Copernicus Sentinel-3 imagery

  Portugal

  Även Portugal upplever rekordvärme där maj månad var den varmaste på 92 år, med en medeltemperatur på 19,19 grader, kombinerat med en genomsnittlig nederbörd på endast 8,9 mm. Enligt den nationella meteorologiska organisationen i Portugal påverkas 97 procent av det portugisiska territoriet av ”svår torka” efter ovanligt varma temperaturer och lägre nederbörd än genomsnittet. Effekterna av vattenbrist blir allt mer påtagliga.

  Källa: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery 

  Tyskland

  Rekordtemperaturer har uppmätts även i Tyskland och väntas stiga till mellan 29 och 35 grader på sina håll.

  Italien

  I norra Italien har flera städer aviserat vattenransonering och regionen Lombardiet kan komma att utlysa undantagstillstånd eftersom rekordtorka hotar skördarna. Italien har haft den värsta torkan på många decennier och vattenbolag i över 100 städer vill nu stänga av dricksvattnet på nätterna.

  Förväntad utveckling

  De senaste åren har det blivit allt vanligare med intensiva värmeböljor tidigt på säsongen, vilket ligger i linje med det allt varmare klimatet som ger en längre sommarsäsong med ökad risk för värmeböljor. Värmeböljor är redan ett faktum i många av Europas länder och nu väntar ytterligare värmerekord på många håll. Nyligen kunde en studie för första gången visa att ökad torka i Medelhavet och nederbörd över resten av Europa under vintern beror på utsläpp av växthusgaser orsakade av människor.

  Förra året upplevde Europa sin varmaste sommar hittills. Ett rekord som kanske redan slås i år. 2021 var det sjätte varmaste året någonsin globalt och de senaste sju åren har varit de varmaste någonsin. Den samlade bilden från olika klimatrapporter bekräftar bilden av en varmare värld.

  Källa: NOAA

  Även Indien och USA har redan drabbats av ovanligt tidiga värmeböljor i år. I USA uppmanades mer än 60 miljoner människor att hålla sig inomhus när temperaturerna i landets centrala delar varit ”farligt höga”. För några veckor sedan var situationen liknande i Asien – Indien och Pakistan drabbades av extrema värmeböljor ovanligt tidigt på säsongen.

  Som forskare och IPCC poängterat i sina klimatrapporter gör klimatförändringarna det mer sannolikt för mer extremväder, vilket även Michael Tjernström, professor i meteorologi, betonar för SVT Nyheter:

  Nu ser vi också hur de [klimatförändringarna] sprider sig över säsongen, så de inträffar inte bara oftare, utan även tidigare på året.

  De tidiga värmeböljorna bidrar till en växande oro för stora skogsbränder, vattenbrist och andra negativa konsekvenser av klimatförändringarna.

  Enligt en studie från det internationella forskarteamet World Weather Attribution gjorde klimatförändringarna Indiens och Pakistans rekordvarma mars och april minst 30 gånger så sannolik och forskarteamet har även i tidigare rapporter kopplat olika extremväder till klimatförändringar.

  Dessa förändringar ser vi vid en uppvärmning på 1,1 grader. Även om 2021 inte var ett rekordvarmt år sammantaget visar resultaten på långsiktiga förändringar i klimatet, enligt Copernicus. Enligt FN:s Världsmeteorologiska organisation (WMO) kommer den globala medeltemperaturen med 50 procents sannolikhet att nå 1,5 grader inom fem år.

  Europa som helhet ligger dock redan 2 grader över genomsnittet för 1991-2020, vilket gör att Parisavtalet regionalt inte kommer att uppfyllas.

  Källa: Copernicus

  De senaste rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC har dessutom påtalat att klimatförändringen går snabbare än vad forskarna tidigare har trott. Väder som flera trodde skulle komma först 2050 är redan här. De höga temperaturerna innebär en hälsorisk, särskilt för äldre, och kan hota spannmålsskördarna i Västeuropa. Forskning har visat att vart tredje värmerelaterade dödsfall i världen beror på klimatförändringar.

  Därför är det sorgligt att svenska politiker har ännu lägre klimatambitioner inför årets val än tidigare trots en klimatkris som aldrig tidigare varit synligare, inte heller i Sverige. Och att ett regeringsparti som Socialdemokraterna ligger på samma nivå som högerpartier. Väljarna förtjänar att frågan tas på allvar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.