Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Inför den kommande sänkningen av gränsvärdet för PFAS i dricksvatten har SVT granskat svenska vattenverk. Flera kommuner levererar vatten med PFAS-halter långt över den nivå som rekommenderas från 2026 – och det kan vara för sent att åtgärda.

  PFAS är en stor och komplex grupp på mellan 5 000 och 9 000 ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället, bland annat inom industri, brandskum, friluftsprodukter och kosmetika. 

  En växande mängd vetenskaplig forskning tyder på att hela klassen är giftig för människor och djur och lagras i miljön. PFAS kan bland annat orsaka cancer, försämra fertilitet och påverka immunförsvaret.

  Nytt, lägre gränsvärde 2026

  Om två år sänks gränsvärdet för PFAS i dricksvatten – från 90 nanogram per liter till fyra. SVT har granskat över 70 kommuner och kommit fram till att flera vattenverk levererar dricksvatten med PFAS-halter som överskrider det kommande gränsvärdet. Kritiker menar att det är för sent att agera. 

  Några av de vattenverk där dricksvattnet är PFAS-förorenat finns i Halmstad, Uppsala och Västerås. I Västerås levererar kommunens vattenverk vatten med en PFAS-halt som är mer än tre gånger så hög som det kommande gränsvärdet.

  – Det utgör inte någon akut risk för de som dricker vattnet, men vi utreder vilka åtgärder som behöver sättas in. För oss är det jätteviktigt att klara det nya gränsvärdet, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd på Mälarenergi Vatten, som ansvarar för vattenproduktionen i Västerås, till SVT.

  Kan vara betydligt fler som dricker förorenat vatten

  Att PFAS förekommer i så höga halter i flera kommuner innebär att hundratusentals svenskar dricker vatten som döms ut med den nya tillåtna halten. Enligt Naturskyddsföreningen är det dock betydligt fler drabbade än så – två miljoner svenskar, enligt organisationen. I Danmark har man redan betydligt lägre gränsvärden – två nanogram per liter, vilket är lägst i hela EU. 

  Nu behöver alltså även Sverige agera och sänka halterna – men arbetet påbörjas för sent. Det menar Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet.

  – Att nu börja fundera på hur man ska rena vattnet är inte okej. Då har man inte gjort ett bra jobb. Vi vet mer om hur farligt PFAS är och i tio års tid har forskare flaggat för att en sänkning är nödvändig, säger Mattias till SVT. 

  Flera pågående PFAS-konflikter

  Supermiljöbloggen har länge bevakat PFAS. Vi har tidigare skrivit om de nya gränsvärdena som nu införs, om att unga är mest utsatta och om de många hälsoriskerna PFAS för med sig. Vi har också följt konflikterna i Uppsala, Karlsborg och Ronneby, där försvarsmakten orsakat PFAS-föroreningar i mark och vattendrag. 

  I december fastslog Högsta domstolen skadeståndsskyldighet för Ronneby kommun eftersom de levererat förorenat dricksvatten, orsakat av Försvarsmakten – som använt PFOS-haltigt släckningsskum vid övningar på sin intilliggande flygflottilj. PFOS är en av de mest toxiska och skadliga av de tusentals kemikalierna i PFAS-gruppen och förbjöds inom EU redan 2008.

  Ett av de mest intressanta fallen i frågan framöver är situationen i Karlsborg, där regeringen godkänt dränering av PFAS-förorenad mark vid stadens militärflygplats och gett grönt ljus för femdubblad flygverksamhet. Det har kritiserats hårt av Aktion Rädda Vättern, som överklagat beslutet (och skrivit debattartikel om saken här hos oss).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.