Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Reinfeldt: ett förnybartmål skulle stänga svensk kärnkraft

  Foto: OKG

  Statsministern använde samma argument 2007 när Sverige lyckades förhandla ner förnybartmålet till år 2020, från 55 procent till 49 procent – ett mål Sverige dock nådde redan 2012.
  Under onsdagen gick statsminister Fredrik Reinfeldt igenom de svenska positionerna inför Europeiska rådets möte. Det är i dag som EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel för att bland annat diskutera EU:s nya klimat- och energimål till år 2030.
  För de svenska riksdagsledamöterna i EU-nämnden förklarade Reinfeldt varför Sveriges regering inte vill se ett nationellt bindande mål när det gäller förnybar energi (där han utgår från det EU-mål (pdf) om 40 procent som Socialdemokraterna vill se):
  – Att säga att ett gemensamt förnybartmål ska vara 40 procent och därtill bördefördelat, då gör vi högst preliminära och ofärdiga bedömningar att svensk förnybartmål hamnar över 70 procent efter en sådan bördefördelning. Det målet når man inte utan att börja stänga svensk kärnkraft.
  Samma argumentation använde sig statsministern av 2007. Då handlade det om ett mål på 20 procent förnybar energi för EU till år 2020, där det var på förslag att Sverige skulle få ett mål om 55 procent förnybart. I en riksdagsdebatt med Socialdemokraternas Mona Sahlin sa Reinfeldt då:
  – Det måste vara klart också för socialdemokratin att vid något tillfälle går någon sorts gräns för vad man rimligen orkar med, även om man bygger vindkraft i mycket stor utsträckning och försöker använda alla de instrument man har. Till slut blir det så att man i realiteten får lägga ned en stor del av kärnkraften för att nå de här väldigt höga talen.
  Samma sak sa Reinfeldt några dagar senare i en av Sveriges Radios lördagsintervjuer:
  – Om man lägger väldigt högt tryck på att snabbt nå upp i förnyelsebar energiandel då kan man bakåt räkna att man helt enkelt måste stänga kärnkraftverk för att nå målet.
  Den svenska regeringen lyckades till slut förhandla ner målet till 49 procent förnybart till år 2020.
  Som Supermiljöbloggen rapporterat om så nådde Sverige 51 procent förnybart redan 2012.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.