Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Tyska staten fälls för svaga klimatmål

  Foto: Martin von Creytz

  Landets författningsdomstol kräver att regeringen skärper klimatambitionerna. Domen är ännu ett exempel på hur den europeiska klimatrörelsen vinner viktiga juridiska framgångar.

  Domstolen är särskilt kritisk till att Tyskland inte har tydliga mål för utsläppsminskningar efter 2030, vilket ”hotar framtida generationers frihet” rapporterar Reuters. Den nuvarande klimatlagen, som säger att de nationella nettoutsläppen ska minska med 55 procent till 2030 och vara närmare noll 2050, bedöms alltså vara för svaga.

  Den tyska regeringen får nu till slutet av 2022 på sig att skärpa lagen, vilket de själva säger sig välkomna. Både landets finansminister, ekonomiminister och miljöminister lovar att nya klimatförslag ska presenteras inom kort, skriver TT.

  Den tyska domen följer en snabbt växande trend där allt fler europeiska länder dras inför klimaträtta av oroade invånare. Både Nederländerna och Frankrike har tvingats steppa upp sin klimatpolitik som en följd av rättsprocesserna. I Sverige förbereder en grupp ungdomar just nu en liknande stämning mot svenska staten i det så kallade Auroramålet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.