Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Över 100 poliser med militärutrustning har satts in mot ursprungsfolk som slagit läger för att blockera den omstridda oljeledningen Dakota Access Pipeline. Sioux-folket i Standing Rock säger att oljeledningen hotar både kulturarv och dricksvatten.

  Dakota Access Pipeline är en omstridd oljeledning som håller på att byggas från ett oljefält i North Dakota till Illinios i USA, där den ska byggas ihop med en annan oljeledning som går ända ner till Texas. Sioux-folket i Standing Rock har protesterat mot den sedan i våras, både på plats och genom att stämma United States Army Corps of Engineers som är den myndighet som gett tillstånd för oljeledningen. Enligt stämningen strider tillståndet mot flera federala lagar, både miljö- och vattenlagar och lagar för bevarande av historiska platser.

  Sioux-folket i Standing Rock har fått stöd av mer än 100 olika ursprungsfolkgrupper från både USA och Kanada och många andra. Även FN:s särskilda rapportör för urfolks rättigheter, Victoria Tauli-Corpuz, har bett USA stoppa byggandet av Dakota Access Pipeline.

  Ursprungsfolket nekades tillgång till information och uteslöts från konsultationer på planeringsstadiet för projektet, och i miljökonsekvensbeskrivningen nämndes inte närvaron av och närheten till Standing Rock Sioux-reservatet, säger FN:s Victoria Tauli-Corpuz.

  USA:s regering har bett om ett frivilligt stopp för byggandet av oljeledningen, men trots det har byggandet fortsatt – och så även protesterna.

  Enligt exklusivt videomaterial från den oberoende nyhetssajten Democracy Now! har säkerhetsvakter använt hundar och pepparsprej mot människor som försökt hindra bulldozers från att riva upp marken på en av ursprungsfolkets gamla begravningsplatser.

  Det här var i början av september och sedan dess har både ursprungsfolk, miljöengagerade och kända skådespelare anslutit sig till platsen. Förra helgen arresterades över 120 personer, några av dem journalister, under en fredlig protestmarsch där polisen använde sig av tårgas. Polisen har även beslagtagit journalisters kameror och skjutit ner drönare med filmkameror som dokumenterade polisens agerande.

  Det är väldigt tydligt att de försöker skapa en medial mörkläggning. Den överdrivet hårdhänta behandlingen var totalt obefogad, inte bara mot mig och Sara som journalister i arbete, men också (…) mot människor som är obeväpnade, fredliga och i bön, säger Jihan Hafiz, en av de arresterade journalisterna.

  Nu har det alltså satts in både militärfordon och över 100 poliser med kravallutrustning för att försöka stänga ner ett läger av ”vattenbeskyddare”, som de kallar sig själva.

  Myndigheterna har som plikt att skydda ursprungsfolks rättigheter, även deras rätt till fredliga protester. Det är polisens skyldighet att upprätthålla rätten till fredliga protester och yttrandefrihet, säger Tarah Demant på Amnesty International USA.

  David Archambault II, en talesperson för protesterna mot Dakota Access Pipeline, har bett det amerikanska justitiedepartementet att utreda hårdhänt agerande från polisens sida och kränkningar av civila rättigheter.

  Nyligen har det även framkommit att Donald Trump har kopplingar till bolaget som sköter Dakota Access Pipeline, Energy Transfer Partners. Han har mottagit mer än 100 000 dollar i kampanjbidrag från bolagets VD. Men kopplingen går även åt andra hållet – Trump själv har investerat mellan 500 000 och en miljon dollar i bolaget.

  Här kan du läsa mer om Dakota Access Pipeline och följa utvecklingen.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!