Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Enligt en ny studie spelade klimatförändringen en mycket stor roll för den skada orkanen Sandy ställde till med 2012 i USA. Uppskattningsvis ledde det till extra kostnader på 8 miljarder dollar. Därmed blir det allt tydligare vilken påverkan vi redan ser av klimatkrisen och att detta bara är början.

  2020 var i mångt och mycket rekordens år. Som SMB löpande rapporterat blev 2020 inte bara ett år som förlamats av en pandemi utan dessutom ett år med rekordhöga temperaturerextremväder som värmeböljorskogsbränder och stormaravsmältning av isar, ökad koncentration av växthusgaser i luften och inställda och uppskjutna klimatmöten

  Det blev ett mörkt rekordår för antal väder- och klimatrelaterade katastrofer, som innebar cirka 8 200 dödsfall och 210 miljarder dollar i ekonomisk förlust. Enligt FN:s kontor för katastrofriskreducering (UNDRR) har antalet naturkatastrofer i världen näst intill fördubblats sedan år 2000 och det största skälet till det är klimatförändringarna. Under sommaren var antalet skogsbränder rekordmånga vilket gav upphov till de största utsläppen av koldioxid från skogsbränder sedan åtminstone 2003.

  USA var ett av de länder som drabbades hårt av naturkatastrofer under 2020 som blev det sjätte året i rad där 10 eller fler väder- och klimatkatastrofhändelser som kostat över en miljard dollar påverkat USA. Och enligt en ny rapport från amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA befinner sig USA nu på outforskad mark där klimateffekterna är mer synliga, förändras snabbare och blir allt mer extrema.  

  Nu visar dessutom forskare i en ny studie i Nature att klimatförändringarna var ansvariga för en stor del av den skada som orkanen Sandy ställde till med 2012. Det var landets dyraste storm sedan orkanen Katrina vid den tiden och vållande stora skador längs USA:s östkust samt på Kuba och i Haiti. Sandy krävde minst 125 liv i USA och beräknas ha orsakat över 60 miljarder dollar i skada och slog ut elen för mer än 7 miljoner kunder.

  I den nya studien har forskare fokuserat på den roll som klimatförändringen spelade för att göra Sandy mer destruktiv och kommit fram till att skadan ökade med 8 miljarder dollar genom att stormen blev kraftigare med ökad översvämning som följd. Det är ytterligare ett bevis på de stigande kostnaderna för klimatförändringar som orsakats av människor, både i den ökande prislappen för klimatdrivna naturkatastrofer och mer subtila förändringar i vardagen som krävs för att anpassa sig till dem.

  Enligt det tyska återförsäkringsbolaget Munich Re (där försäkringsbolag försäkrar sig mot stora kostnader) leder klimatförändringens effekter till allt högre försäkringskostnader samtidigt som enbart 40 procent av förra årets skadorna var försäkrade. Enligt ny forskning från Swiss Re Institute utgör klimatförändringar den största långsiktiga risken för den globala ekonomin och kan leda till att världen förlorar cirka 10 procent av det totala ekonomiska värdet redan 2050 om temperaturökningarna håller sig på nuvarande nivå och Parisavtalet därmed inte uppfylls.

  Det är därför oroande att 2020 nytt rekord i antal tropiska stormar på en säsong och att årets säsong dessutom börjat rekordtidigt. Samtidigt kan hotet om höga ekonomiska kostnader innebära att länder därmed agerar. Därför blir studier som beräknar klimatkrisens påverkan och bidrag till naturkatastrofer extra viktiga.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.