Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  2020 blev ett mörkt rekordår för antal väder- och klimatrelaterade katastrofer, som innebar cirka 8 200 dödsfall och 210 miljarder dollar i ekonomisk förlust. Värst drabbat var USA där det nu är tydligt att vi går mot en ökad trend av större och värre naturkatastrofer. Samtidigt var under hälften av katastroferna försäkrade mot ekonomiska förluster, trots de senaste årens utveckling.

  Förra året innebar en rejäl ökning av naturkatastrofer jämfört med 2019. Det redovisar det tyska återförsäkringsbolaget Munich Re (där försäkringsbolag försäkrar sig mot stora kostnader) i sin årsrapport. Samtidigt konstaterar försäkringsbolaget att enbart 40 procent av skadorna var försäkrade. Totalkostnaden landade på runt 210 miljarder dollar (motsvarande 1 700 miljarder kronor), vilket var en rejäl ökning från 2019 som landade på 166 miljarder dollar.

  Enligt Torsten Jeworrek, ledamot i Munich Re:s styrelsen, är det tydlig att klimatförändringar kommer att spela en allt större roll:

  För fem år sedan i Paris satte det globala samfundet målet att hålla den globala uppvärmningen långt väl under 2 ° C. Det är dags att agera.

  Särskilt drabbat var USA där sex av de mest dyrbara naturkatastroferna skedde, vilket även bekräftas av den amerikanska vädertjänsten NOAA i en ny sammanställning. Sammantaget drabbades landet under 2020 av 22 väder- eller klimatrelaterade katastrofer som var och en kostade en miljard dollar eller mer.

  Det är sex fler än tidigare rekorden från 2011 och 2017. 2020 blev därmed det sjätte året i rad (2015-2020) där 10 eller fler väder- och klimatkatastrofhändelser som kostat över en miljard dollar påverkat USA. 

  Enligt NOAA krävde katastroferna minst 262 dödsfall och kostade sammantaget 95 miljarder dollar. Det handlade bland annat om de massiva bränderna i Kalifornien, rekordmånga tropiska stormar som nådde land (ett tag pågick sex stormar på en samma gång). Sju orkaner som drabbade USA var dessutom av miljarddollarsklassen, inkluderat orkanerna Laura och Sally.

  Michael Mann, klimatforskare vid Penn State, säger till The Guardian att vi nu ser klimatförändringarna utspela sig i realtid och inte längre är subtila. Han hoppas att detta förhoppningsvis är året där vi äntligen ser vilken typ av åtgärder som är nödvändiga för att förhindra att saker förvärras.

  SMB har tidigare rapporterat att de klimatrelaterade naturkatastroferna i världen blir allt fler. Enligt FN:s kontor för katastrofriskreducering (UNDRR) har antalet naturkatastrofer i världen näst intill fördubblats sedan år 2000 och det största skälet till det är klimatförändringarna.

  Sedan 1970 uppger världsmeteorologiska organisation (WMO) att det har inträffat ungefär 11 072 katastrofer som kan tillskrivas väder, klimat och vattenrelaterade händelser som lett till två miljoner dödsfall och ekonomiska förluster på 3 640 miljarder dollar.

  För de kommande tio åren spår FN att det värsta problemet kommer att bli värmeböljor och varnar för att om världen inte agerar för att mildra klimatkrisens effekter kommer situationen fortsätta att förvärras. 2021 måste därför bli vändningens år.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!