Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Enligt en ny studie driver människans aldrig sinande behov av grundvatten på en förskjutning av jordens rotationsaxel. Forskningen visar att pumpningen av grundvatten orsakar att rotationsaxeln förskjuts österut med cirka 4,3 centimeter per år.

  Grundvatten är en livlina för många samhällen. Det tillhandahåller dricksvatten för människor och djur och bidrar till bevattning av grödor under torra perioder. Men den nyligen publicerade studien i tidskriften Geophysical Research Letters avslöjar att det ständiga behovet av att pumpa grundvatten påverkar vår planet på ett oväntat och bekymmersamt sätt genom att förändra jordens rotationsaxel.

  Förskjutning på mer än 78.7 centimeter

  Forskarna har använt data från 2010 och skapat modeller som visar att uttaget av grundvatten ensamt har orsakat en förskjutning av jordens axel på mer än 78,7 centimeter under mindre än två decennier.

  Förskjutningen i axelrotationen bidrar även till den globala havsnivåhöjningen, vilket är märkbart på jordytan. Dessutom väntas klimatförändringar öka behovet av vatten, eftersom ett varmare klimat leder till större vattenförbrukning. Detta kan i sin tur förvärra påverkan på jordens axelrotation.

  Betydande indirekta konsekvenser

  Denna studie visar att även handlingar som verkar ha liten direkt effekt kan ha betydande indirekta konsekvenser. Den framhäver betydelsen av att förstå hur våra vardagliga aktiviteter kan påverka jordens naturliga system på oväntade sätt.

  Detta tjänar som en viktig påminnelse om att vi alla är delaktiga i de förändringar som sker på vår planet, även om vi kanske inte direkt kan känna jordens rotation. Vi måste vara medvetna om att våra handlingar kan ha långtgående konsekvenser.

  Ett sätt att minska pumpning av grundvatten är att minska på vattenavändningen. För tips om hur du kan spara vatten, läs här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.