Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I oktober 2010 startade en grupp ungdomar webbdomänen Supermiljöbloggen*. Lanseringen var en reaktion på medias totala ointresse för miljö och klimat under valrörelsen samma år. Resten är, som man säger, historia.

    Supermiljöbloggen har vuxit till att bli en av Sveriges största plattformar för miljönyheter. Genom åren har vi bevakat otaliga svenska och internationella miljöfrågor och påverkat beslutsfattare och företag.

    Trogna läsare minns till exempel hur Supermiljöbloggen genom en serie intervjuer bidrog till att statsminister Stefan Löfven i regeringsförklaringen 2015 konstaterade att Sverige ska bli “ett av världens första fossilfria länder”. Vi har utsetts till Årets Miljökämpe av WWF, agerat expertkommentator i flera medier och tjatat hål i huvudet på en och annan klimatförnekare. 

    Mycket har hänt på dessa tio år. Verksamheten har mognat, men SMB:s kärna är fortfarande densamma: en grupp engagerade, kunniga skribenter som arbetar helt ideellt (japp, vi har aldrig tagit ut en krona från verksamheten) med att folkbilda och opinionsbilda om vår tids avgörande frågor. Vi är en oberoende nyhetskälla – fri från profitsyftande reklamsamarbeten och partipolitiska influenser – men alltid med miljöns bästa i fokus.  

    Och uppenbarligen behövs vi fortfarande. Enligt en färsk undersökning, som Supermiljöbloggen gjort i samarbete med Sifo, så tycker var tredje svensk att det är för lite bevakning av miljö- och klimatfrågor i svenska medier. Samtidigt uppger hela 84 procent att de tycker det är viktigt att samma områden täcks in. Resultatet av Sifo/SMB-undersökningen kan du ta del av här.

    Medielandskapet har förändrats under de gångna tio åren. Det glädjer oss att se att de stora mediehusen äntligen börjat lyfta upp klimat och miljö på agendan. Efter sommaren 2018 var klimatet minst sagt superhett (pun intended), men det senaste året verkar den positiva utvecklingen satts på paus. 

    Miljön har tvingats lämna medieutrymme till corona, Expressen Klimat lägger ner sin specialredaktion och SVT nämner inte ens att Kina, som är världens största utsläppsnation, plötsligt avger långsiktiga klimatmål. Även opinionsjournalistiken svajar stundtals rejält. DN låter Preemraff-förespråkare härja fritt på ledarsidan och SvD publicerar fortfarande artiklar från den erkända klimatförvillaren Bjorn Lomborg. 

    Det finns så klart många undantag. Sverige har aldrig haft så många duktiga miljöjournalister som nu. Skribenter som Jenny Stiernstedt, Peter Alestig, Björn Wiman och Jannike Kihlberg gör ett jättejobb med att folkbilda om miljöfrågor, och på Sveriges Radio har man förstärkt klimatbevakningen under året. Tidningen ETC förtjänar också ett omnämnande för sin idoga bevakning och beslutet att slänga ut alla fossila finansiärer. 

    Vi behöver mer av sådana satsningar. För just nu gör de flesta stora mediehusen inte sitt jobb tillräckligt bra. Svenska medier har de senaste åren blivit mycket bättre på att prata om klimat, men vi får inte glömma bort att ekosystemen är mer komplexa än så. Redaktionerna behöver bli mycket bättre på att kommunicera vilka utmaningar som människans expansiva livsstil har på skogen, jorden och haven.

    Miljö- och klimatutmaningarna är vår tids största story. Därför måste de integreras i all bevakning, oavsett om det handlar om politik, idrott eller ekonomi. De duktiga miljöjournalisterna måste få större utrymme. Allt annat är ett misslyckande av de svenska medierna. 

    En sak kan ni vara säkra på: Supermiljöbloggen kommer fortsätta vara en högljudd röst i den svenska miljödebatten. Vi nöjer oss inte förrän gammelmedia och andra makthavare fullt ut ger de livsavgörande ekologiska utmaningarna den uppmärksamhet de förtjänar. 

    Redan nu i veckan lanserar vi vår senaste satsning: den informationsspäckade sidan Miljöfakta där du får svar på alla möjliga miljöfrågor. Håll utkik på i våra kanaler de kommande dagarna för att läsa mer om det!

    Crewet bakom Supermiljöbloggen vill nu rikta ett supertack till alla som bidragit till bloggens arbete under dessa tio år. Till våra tidigare skribenter och andra ideellt engagerade som lagt ner själ och hjärta på att lyfta världens viktigaste frågor högre upp på agendan – hatten av för er. 

    Det största tacket går till våra fantastiska läsare, som oförtrutet stöttat, kommenterat, debatterat och gett oss värdefull feedback när vi haft helt uppåt väggarna fel. Utan er, inget SMB. 

    Födelsedagssyra hälsningar från Supermiljöbloggens redaktion och styrelse

    *Nyfiken på vad Supermiljöbloggens namn kommer ifrån? Det härrör så klart från den omdebatterade Supermiljöbilspremien som lanserades av dåvarande Alliansen i samband med valet 2010. 

    PS 1. Följ oss på sociala medier! Här hittar du vår Twitter, Facebook och Instagram.

    PS 2. Vill du stödja vår oberoende miljöjournalistik? Swish: 123 270 12 33, kontonummer 8305-5,4 522 385-6 Swedbank.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.