Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Den brittiska hälso- och sjukvården först i världen att ta hänsyn till klimatet

    Den offentliga hälso- och sjukvården i Storbritannien NHS måste nu enligt lag ta hänsyn till klimatförändringarna när de tar beslut. Därmed är de först i världen, men definitivt inte de sista.

    Som SMB tidigare rapporterat fokuserar den medicinska professionen allt mer på klimatpolitik. I september förra året krävde exempelvis redaktörerna för 233 medicinska vetenskapliga tidskrifter i ett gemensamt upprop att världens ledare bör göra mer för att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader och inför inför COP26 undertecknade över 450 hälso- och sjukvårdsorganisationer från över hundra länder ett öppet brev som uppmanar till brådskande åtgärder för att bromsa klimatförändringarna.

    Det har även blivit allt vanligare att läkare och annan vårdpersonal direkt börjat engagera sig i klimatfrågan där de dels betonar hälso- och sjukvårdens klimatpåverkan och dels klimatförändringens hälsopåverkan. 

    Nu får dessa organisationer hjälp av konkret lagstiftning, i alla fall i Storbritannien som 1 juli 2022 införde Health and Care Act som ålägger det engelska offentliga hälso- och sjukvårdssystemet National Health Service NHS att beakta klimatförändringarna när man fattar beslut. Det rapporterar British Medical Journal, som är den tidskrift som redan i början av 2020 införde ett förbud mot att ta in annonser från företag som utvinner fossila bränslen.

    Den nya lagstiftningen säger att NHS-organisationer måste tänka på och följa Storbritanniens Climate Change Act 2008 – som ställer upp mål för att minska utsläppen av växthusgaser – och Environment Act 2021 – som beskriver mål för att förbättra den naturliga miljön, inklusive luftkvalitet.

    Lagstiftningen benämns som den första i världen och kommer med största sannolikhet att följas av fler länder.

    I ett tal till The British Medical Journal sa NHS:s hållbarhetschef, Nick Watts, att detta är den första del av nationell lagstiftning i världen som ”direkt – eller till och med perifert – adresserar vårdpersonalens svar på klimatförändringarna” och han betonade dess unika värde:

    Den här lagen säger nu: ”Lyssna, NHS har en plikt, har ett ansvar att ta itu med klimatförändringarna.” Den placerar det på varje enskilt förtroende, varje enskilt stiftelseförtroende, varje enskild integrerad vårdstyrelse och NHS England.

    Watts sa att arbetet redan har börjat där NHS i oktober 2020 åtog sig att nå koldioxidnetto, en världsnyhet i sig. Watts sa att han trodde att lagstiftningen skulle inspirera andra länder att vidta liknande åtgärder. ”NHS är stort och vi har en stor ambition att vara noll till 2045, men vi kan inte göra det ensamma. NHS kan bara nå dit om vi har våra partners inom hälsovårdssystem från hela världen som också driver det.”

    När de nya skyldigheterna träder i kraft har Greener NHS öppnat ett nytt finansieringssystem, genom vilket personal kan ansöka om pengar för att omsätta sina innovativa idéer i praktiken. Watts säger att programmet letar efter initiativ som kan förbättra hälsa och patientvård, minska ojämlikheter och ge bra värde, samtidigt som det stödjer en mer hållbar hälso- och sjukvård.

    Storbritannien fortsätter med andra ord att gå i bräschen för en hållbar hälso- och sjukvård. Frågan är när Sverige ska följa efter.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.